Elpusztult a fehér delfin

A rendkívüli erőfeszítések ellenére elpusztult a Szajnába tévedt, a folyóból szerdán kiemelt fehér delfin – közölték a hatóságok szerdán.

2022. augusztus 10., 13:36

Szerző:

„Azt a szomorú hírt kell közölnünk, hogy a példátlan mentőakció ellenére elpusztult a fehér delfin”

– jelentette be a franciaországi Calvados prefektúrája a Twitteren.

 

A Szajnába tévedt fehér delfin, vagyis beluga válságos állapotban volt már egy hete, és elpusztult, miután kiemelték a folyóból és egy zsilip felé szállították, hogy ott gondoskodjanak róla – közölték a helyi szervek. 

Párizs és a normandiai Rouen között, a tengertől több tíz kilométerre a múlt héten észlelték a beluga megjelenését. A Sea Shepherd környezetvédelmi csoport franciaországi szervezete drónokat és egy hajót küldött a delfin követésére.

Az állatvédők megpróbálták heringgel etetni, ám a delfin nem fogyasztotta el a táplálékot.

Később az a döntés született, hogy a delfint kiemelik a Szajna egy zsilipjének meleg, poshadt vizéből. Először egy tengerhez közeli sós vízű medencébe helyezték volna át, majd szerdára virradóra úgy döntöttek, hogy egy zsilipből visszaengedik a tengerbe, több napos megfigyelés után.

A delfint szerda reggel kiemelték a Szajnából, vér- és ultrahangos vizsgálatnak vetették alá, és egy szállítóhajón helyezték el. A tervek szerint innen egy hűtőkamionban szállították vona a tengerhez. 

Szakértők szerint ez a második alkalom, hogy beluga tévedt francia folyókba. 1948-ban a Loire folyó torkolatában egy halász bukkant fehér delfinre a halászhálójában. Májusban egy csordától eltévedt kardszárnyú delfin, más néven gyilkos bálna vagy orka úszott fel több tíz kilométerre a Szajnán. Az állat beteg volt, és elpusztult, még mielőtt visszaterelhették volna a tengerbe.

(Kiemelt képünk a Szajnába tévedt fehér delfin, amint kiemelik a folyóból, hogy egy teherautóra tegyék és Ouistrehambe (Calvados) szállítsák az észak-franciaországi Notre Dame de la-Garenne-nél 2022. augusztus 10-én. Fotó: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP)

 

 

09:12

Lecsapott Vietnámra a Noru tájfun szerdán kora reggel, kiterjedt áradásokat és több ezer házban károkat okozva.