Lefejezték áldozataikat a lázadó rabok

Legalább hét embert meggyilkoltak Guatemalában egy börtönlázadás során szerdán. A lefejezett áldozatokat a túlzsúfolt fegyintézet udvarán találták meg.

2021. május 20., 06:38

Szerző:

A latin-amerikai állam hatóságai elmondták, hogy a börtönlázadás a Quetzaltenango államban található Cantel település túlzsúfolt börtönében történt.

Egy névteleséget kérő rendőrségi forrás arról számolt be, hogy ezek a gyilkosságok helyi bandák és kábítószerkereskedők összetűzéseire vezethetők vissza.

A canteli fegyintézetben jelenleg 2252 fegyenc raboskodik, ami duplája a létesítmény kapacitásának.  Az utóbbi években több véres börtönlázadás is történt a közép-amerikai országban. Az egyik legjelentősebb 2016-ban tizennégy ember életét követelte. Az akkori halálos áldozatok között volt a befolyása miatt a helyi "börtönök királyaként" emlegetett Byron Lima Oliva egykori katona is, aki 1998-ban meggyilkolta Juan José Gerardi püspököt két nappal az után, hogy az egyházi vezető átfogó beszámolót tett közzé a hadseregnek a guatemalai polgárháborúban elkövetett atrocitásairól.

Guatemala a világ 15 legerőszakosabb országa közé tartozik a rivalizáló kábítószerkereskedők és bűnbandák üzelmei miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Stockphoto)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.