Lecsapott a tájfun Kelet-Kínára, a sanghaji repülőjáratokat törölni kellett

Pár nappal azután érkezett meg, hogy egy ezer éve nem látott esőzés pusztított az országban.

2021. július 25., 20:09

Szerző:

 Az In-fa tájfun vasárnap megérkezett Kína keleti partjaira, írja az AP News. A tengerhez közel élő lakosokat még azelőtt evakuálták, hogy a tájfun elérte volna a partokat. A kitelepített emberek száma nagyjából 330 ezerre tehető, őket azután mentették ki a területről, hogy a parti szélerősség 100 kilométer per órára erősödött. A sanghaji repülő és vonatjáratokat törölték, valamint a hatóságok elrendelték, hogy senki ne menjen az utcára, a közösségi tereket lezárták.

A tájfun földcsuszamlást idézett elő Csöcsiang tartományban. A kínai meteorológiai szolgálat szerint a várható csapadékmennyiség 250-350 milliméter lesz. Az In-fa tájfun korábban Tajvanra csapott le, ott pár fa ledöntésén kívül nem okozott kárt, haláleset és sérülés sem történt. 

„A tájfunnal nem csak az a probléma, hogy leállítja a Kína gazdaságának szempontjából kulcsfontosságú városokat, hanem az is, hogy egy elég kényes időszakban jön. Pár nappal azután csap le, hogy egy masszív árvíz pusztított a szomszédos tartományban, ami miatt több tucat ember meghalt, sokan a mertróban fulladtak meg” – fogalmazott Melinda Liu, a Newsweek pekingi tudósítója. A pár nappal ezelőtti, Kínában ezer éve nem látott esőzés okozta katasztrófáról itt olvashat bővebben.

(Kiemelt kép: Esernyőt tart egy nő az utcán, miután megérkezett az óránként 140 kilométeres sebességű In-Fa (Tűzijáték) tájfun Sanghajba 2021. július 25-én. Fotó: MTI/AP/Chen Si)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.