Le Pen győzelme európai felforduláshoz vezetne a luxemburgi külügyminiszter szerint

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter hétfőn arra kérte a franciákat: akadályozzák meg, hogy Marine Le Pen, a francia radikális jobboldal vezetője nyerje meg az elnökválasztást.

2022. április 11., 18:20

Szerző:

„Remélem, (az elnökválasztás) úgy alakul, hogy Le Pen nem lesz francia elnök az Európai Unióban” – jelentette ki a luxemburgi diplomácia vezetője, miután megérkezett az európai uniós külügyminiszterek találkozójára.

„Ez nem csak felfordulást hozna Európába az értékek és a megbékélés helyett, hanem lényegében teljesen más útra terelne bennünket és az Európai Uniót. A franciáknak ezt meg kell akadályozniuk”

– tette hozzá Jean Asselborn.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök Emmanuel Macron hivatalban lévő francia elnök lelkes és hangos támogatója.
A luxemburgi külügyminiszter Marine Le Pen első fordulós elnökválasztási eredményét nagyon, nagyon aggasztónak nevezte, és úgy értékelte: Franciaország egyfajta politikai polgárháborúban áll.

„Európaiként fontos számomra, hogy európaiakként egységesek és erősek maradjunk, különösen ezekben a nehéz időkben” – jelentette ki a szintén az uniós külügyminiszterek találkozójára érkező Annalena Baerbock német külügyminiszter, további részletek ismertetése nélkül. A francia elnökválasztás első fordulójában vasárnap este Macron elnök a szavazatok 27,85 százalékát, míg Marine Le Pen a 23,15 százalékát kapta.

(Kiemelt kép: Marine Le Pen és Emmanuel Macron az Elysse palotában 2017. november 21-én. Fotó: Pool/AFP / Francois Mori)