Lavrov szerint az ENSZ fenyegetést jelent az Egyesült Államok világuralmi terveire

Az ENSZ és alapokmánya fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok globális törekvéseire – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) ülésén.

2023. április 24., 19:50

Szerző:

„Mint ahogy azt James Baker egykori amerikai külügyminiszter jelentette az idősebb George Bush elnöknek: »A legfőbb fenyegetést a NATO-ra az EBESZ jelenti«. Magamtól hozzátenném, hogy napjainkban az ENSZ és alapokmánya követelményei szintén fenyegetést jelentenek Washington globális ambícióira”

– mondta Lavrov. Az orosz diplomácia vezetője beszélt arról is, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) végleg az Egyesült Államok – egyebek között katonai – célkitűzései elérésének eszközévé vált.

„A fejlődés új központjait a világban illegális, egyoldalú intézkedésekkel próbálják kordában tartani, azzal, hogy elvágják őket a hozzáféréstől a korszerű technológiákhoz és pénzügyi szolgáltatásokhoz, elkobozzák tulajdonukat, kiszorítják őket az ellátási láncolatokból, megsemmisítik a riválisok kritikus infrastruktúráját, manipulálják az egyetemesen elfogadott normákat és eljárásokat” – hangoztatta Lavrov. „Ennek eredménye a nemzetközi kereskedelem széttöredezettsége, a piaci mechanizmusok szétesése, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megbénulása, és a Nemzetközi Valutaalap végleges, mostanra kendőzetlen átváltoztatása az Egyesült Államok és szövetségesei céljai - ideértve katonai céljaik – teljesítésének eszközévé” – tette hozzá. 

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy „az ENSZ-központú világrend mély válságba került”. 

Lavrov szót ejtett arról is, hogy az „ukrajnai kérdést” nem lehet a globális környezettől függetlenül szemlélni. „Mára mindenkinek világos, bár nyíltan nem beszélnek róla. Egyáltalán nem Ukrajnáról van szó, hanem arról, hogy a jövőben miként fognak alakulni a nemzetközi kapcsolatok: az érdekek egyensúlyán alapuló tartós konszenzus kialakítása, vagy a (nyugati) hegemónia agresszív és robbanásveszélyes törtetése útján” – tette hozzá. 

Az orosz tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy Oroszország világosan kinyilvánította „a különleges katonai műveletének” keretében kitűzött célokat, így egyebek között a kelet-ukrajnai régiók lakosságának védelmére, valamint az évek során felgyülemlett NATO-s nemzetbiztonsági fenyegetések eltávolítására hivatkozott Oroszország közvetlen határairól. 

Az ülésen felszólaló António Guterres ENSZ-főtitkár ugyanakkor kijelentette, hogy Oroszország ukrajnai agressziója óriási szenvedést és pusztítást hozott Ukrajnára, súlyosbítva a koronavírus-járvány által okozott gazdasági megrázkódtatást.

„Történelmi csúcsra hágott a feszültség a világhatalmak között. Ahogy egy malőrből, vagy tévedésből fakadó konfliktus kockázata is” – figyelmeztetett Guterres az ENSZ BT-ben áprilisban soros elnökséget ellátó Oroszország elnöksége alatt tartott, multilateralizmus kérdésének szentelt ülésen. 

Az ENSZ-főtitkár egyben a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás meghosszabbítását szorgalmazta.

(Kiemelt képünk: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tartott moszkvai találkozóján 2021. jnauár 22-én. MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)