Tíz halottat követelt egy lavina

Eddig tíz halottat követelt egy lavina Pakisztán északi részén.

2023. május 27., 16:28

Szerző:

Legalább tízen meghaltak egy lavina miatt Észak-Pakisztán egy távoli régiójában szombaton - közölték helyi tisztségviselők.

Hozzátették: a mentést a nehéz megközelíthetőség és a rossz időjárás akadályozza.

A Gilgit-Baltisztán régiót a Pakisztán által igazgatott Kasmírral összekötő Shounter-hágó közelében történt balesetben több mint tíz másik ember megsérült.

Szubah Hán, a mentőszolgálat egyik tisztségviselője elmondta: egy Kasmírból visszatérő, körülbelül harmincöt nomádból álló csoport tábort vert egy szakadék közelében, és az éjszaka folyamán elsodorta őket egy hógörgeteg. A balesetben haszonállatok is odavesztek.

Muhammad Riaz rendőrségi illetékes megjegyezte, hogy a mentőakciót helyi lakosok vezetik, mert a terület nehezen hozzáférhető.

A bakarval közösséghez tartozó helyi nomádok minden évben elvándorolnak csordáikkal, hogy legelőt keressenek, és elmeneküljenek a zord időjárási viszonyok elől.

(Kiemelt kép: illusztráció. Lavina utáni mentőakció Pakisztánban, 2020-ban. Fotó: Sajjad Qayyum / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.