A „himalája Viagráját” keresték, lavina sodorta el őket

Rendőrök tucatjai keresik Nepál északnyugati részén azt az öt embert, akiket lavina temethetett be, miközben nagy értékű, afrodiziákumnak tartott növényt gyűjtöttek – közölte a hatóság szerdán.

 

2023. május 3., 09:27

Szerző:

A négy nő és egy férfi kedden tűnt el, amikor Biasz faluban táborukra lavina zúdult, hét társuknak sikerült elmenekülnie – mondta Pradip Szingh Dhami, Darcsula körzet rendőrfőnöke telefonon a Reuters hírügynökségnek.

A falu Nepál fővárosától, Katmandutól mintegy 500 kilométerre északnyugatra található. A mentést akadályozza, hogy a térségben folyamatosan havazik vagy esik az eső – tette hozzá Dhami.

A Himalája lábainál fekvő hegyekbe nyaranta falusiak százai indulnak, hogy a „himalájai Viagrának” is nevezett gombaszerű gyógynövényt begyűjtsék.

Egy hóviharban 2017-ben 16 helyi lakos halt meg, amikor a Kínával határos Dolpa régióban szedték a növényt.

(Kiemelt kép: kilátás a Himalája-hegységre a Tsergo Ri hegyről és a csúcsra vezető túraútvonalról Nepál, 2022. április. Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto via AFP)

 

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.