Kurd parancsnokokat gyilkolt meg Szíriában Törökország hadserege

Egy nők önrendelkezését ünneplő népgyűlésről távoztak, amikor drónok bombázták le őket. A három parancsnok kulcsfontosságú szerepet játszott az Iszlám Állam visszaszorítására indított hadjáratban.

2022. július 23., 21:19

Szerző:

A kurd Női Védelmi Egységek három parancsnoka veszítette életét Északkelet-Szíriában, miután egy török drón robbantotta fel autójukat, ami éppen a női önrendelkezést biztosító kurd autonómia tizedik jubileumát ünnepelte. Az autó szíriai kurd területen Kamislo városa felé tartott.

A kurd helyi információk szerint mindhárom meggyilkolt parancsnok, Jiyan Tolhildan, Roj Khabur és Barin Botan nagy szerepet játszott abban a hadjáratban, amit a baloldali szíriai kurd-arab milícia folytatott a nyugati szövetségesekkel az Iszlám Állam kiűzésére 2015 és 2019 között.

Az elmúlt hetekben a török hadsereg fokozta a szíriai és iraki kurdok elleni katonai akcióit. Az iraki kurd autonómia is elítélte azt a múlt heti támadást, amelyet területükön, Zakho városánál követett el a török hadsereg légiereje és amelynek halálos civil áldozatai is voltak.

(Kiemelt kép: A háborúban elesett mártírok sírjai a szíriai kurdisztáni Derik városában. Fotó: Laurent Perpigna Iban / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)