Döntött a bíróság, nem kötelezhetik a dolgozókat oltakozásra

A legfelsőbb bíróság szerint Biden ezzel a rendeletével túllépte a hatáskörét. 

2022. január 14., 15:33

Szerző:

A legfelsőbb bíróság elutasította Joe Biden amerikai elnök decemberi rendeletét, amelyben azt írták elő, hogy minden, száz főnél többet foglalkoztató cég dolgozója számára kötelezővé tennék a koronavírus elleni védőoltást, vagy legalább a maszk viselését és a heti rendszeres tesztelést, írja a Telex. A jogszabályt megtámadó republikánusok beadványának helyt adott a jobbos többségű legfelsőbb bíróság, majd a leszavazták a rendeletet, arra hivatkozva, hogy Biden ezen döntésével túllépi a hivatali hatáskörét.

A legfelsőbb bírói fórum döntése megosztotta a politikai térfeleket, Joe Biden szomorúan, míg a visszatérését előkészíteni próbáló Donald Trump örvendezve reagált. 

A volt amerikai elnök több republikánus képviselővel és az üzleti világ számos képviselőjével együtt üdvözölte a bíróság döntését, mert szerinte a rendelet tönkretette volna a gazdaságot. A bíróság döntését a Független Vállalatok Szövetsége is üdvözölte, ugyanis szerintük a kisvállalkozásoknak ártott volna legjobban, amelyek nemcsak munkaerőt, hanem profitot is veszítettek volna.

A bíróság szerint Joe Biden korábban is visszaélt elnöki jogaival, amikor egy 51 éves törvényre hivatkozva rendelte el az egészségügyi dolgozók oltását. A regnáló amerikai elnök reakciójában elmondta, szerinte a bírák nem a közös érdekeket vették figyelembe döntésükkor, hanem a cégek és a vállalatok érdekeit. A döntéstől függetlenül Biden továbbra is arra kéri a javaslatot elutasító vállalatokat, hogy egyeztessenek a megoldási javaslatokról.

(Kiemelt képünk illusztráció: Előkészítik az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. június 15-én. Fotó: MTI/Komka Péter)

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.