Kreml-szóvivő: megszakadhatnak a kapcsolatok az orosz vezetés ellen tervezett amerikai szankciók miatt

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés azzal vádolta meg Oroszországot, hogy közel százezer katonát vonultatott fel a közös határ mentén a szomszédos ország elleni esetleges invázió céljából.

2022. január 16., 21:34

Szerző:

A kapcsolatok megszakításához vezethetnek az Oroszország, különösen pedig az orosz vezetés ellen tervezett amerikai szankciók - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A CNN amerikai hírtelevíziónak adott, vasárnap közzétett interjújában Peszkov arról beszélt, hogy mindez érthetetlen az orosz kormányzat számára. "Az ilyen szankciók akár az országaink közötti kapcsolatok felbontásához is elvezethetnek, és ez nem szolgálja a rendezést" - hangsúlyozta Peszkov Fareed Zakaria műsorvezető kérdésére angol nyelven adott válaszában arra a kérdésre, hogy vajon Moszkvát aggasztják-e a Joe Biden amerikai elnök által az ukrajnai válság további eszkalálódása esetére kilátásba helyezett súlyos büntetőintézkedések. Mint mondta, mindez a felek egyikének érdekét sem szolgáló hatalmas hiba lenne.

A Kreml szóvivője ugyanakkor kiemelte, hogy Moszkva nem tart a szankcióktól. Mint mondta, szeretnék megkérdezni a washingtoni vezetéstől, hogy tud-e példát említeni olyan helyzetre, amelyben szankciók segítettek megoldani a problémát, illetve hatékonyaknak bizonyultak abban, hogy rábírjanak egy országot bizonyos lépések megtételére. "Ez sosem történt meg" - húzta alá Peszkov.

"Bizonyos mértékig igyekszünk hasznot húzni ezekből (a büntetőintézkedésekből) a saját gazdaságunk és termelésünk fejlesztése végett, ellensúlyozva bizonyos importált alkatrészek és anyagok hiányát. Oroszország elég nagy és önellátó ahhoz, hogy szankciók miatt ne érezze sérülékenynek magát" - fogalmazott a Kreml szóvivője.

Beszélt az Oroszország nemzetbiztonsági érdekei körül kialakult kritikus helyzetről is. "Őszintén hiszek abban, hogy vezetőink bölcsessége, Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai  elnök politikai bölcsessége és politikai tapasztalata jó alapja lehet az arra irányuló erőfeszítéseknek, hogy közös nevezőre jussanak. A helyzet ugyanakkor válságos, ami Oroszország nemzeti érdekeit illeti. Amennyiben azt látjuk majd, hogy Washingtonban megvan a politikai akarat ezeknek a figyelembe vételére és megvitatására, akkor ez közös nevező lesz (a tárgyalások folytatásához) -  mondta Peszkov.
    

A szóvivő egyben kijelentette, hogy nincsenek orosz katonák sem Ukrajnában, sem a szakadár területeken a Donyec-medencében. Beszélt arról is, hogy szerinte a NATO konfrontációs fegyverként működik, s nem a békét és stabilitást szolgálja, mivel a katonai szövetség Oroszország határai felé araszol. Mint mondta, a mostani feszültségek nem az utóbbi hetekben, vagy hónapokban, hanem az elmúlt évtizedekben keletkeztek. "A mi felfogásunk szerint a NATO nem védelemre, hanem konfrontációra létrehozott szervezet. A NATO nem a béke és stabilitás galambja. A NATO a konfrontáció fegyvere, amely évről évre egyre közelebb kerül határainkhoz" - fogalmazott Peszkov.

Az orosz elnök szóvivője megjegyezte: Oroszország megfigyelte, hogy "a NATO apránként beszivárgott Ukrajna területére saját infrastruktúrájával, kiképzőivel, védelmi és támadó harceszközeivel". "Mindez egyre közelebb vitt minket a piros vonalhoz, olyan helyzethez, amellyel nem bírtunk tovább megbékélni" - tette hozzá.

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés azzal vádolta meg Oroszországot, hogy közel százezer katonát vonultatott fel a közös határ mentén a szomszédos ország elleni esetleges invázió céljából. Moszkva cáfolja ezt a szándékot, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó. Az orosz vezetés álláspontja szerint - amelyet Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter is megfogalmazott - veszélyt a NATO-nak az orosz határok közelében tanúsított magatartása jelent és ezért Moszkva a katonai szövetség keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követelt.

(Kiemelt kép:  Moszkva, 2020. május 12. 2020. február 27-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről a moszkvai Dream Island élménypark avatóünnepségén. 2020. május 12-én Dmitrij Peszkovot kórházba szállították koronavírus-fertőzéssel. MTI/EPA/Pool/Samil Zumatov)