Közel másfél millió ember tartja magát magyarnak az USA-ban

Ma van a nemzeti összetartozás napja, ennek apropóján beszélt az amerikai magyarokról az Amerikai Magyar Koalíció elnöke.

2023. június 4., 11:56

Szerző:

Az Egyesült Államok legutóbbi népszámlálási adatai szerint az ország lakosságából több mint 1,4 millióan vallják magukat magyarnak, vagy magyar származásúnak – mondta az Amerikai Magyar Koalíció elnöke a nemzeti összetartozás napja alkalmából a közmédiának adott interjúban. Az USA lakossága 333 millióra tehető.

Az Egyesült Államok magyarságát szervezett formában több mint 100 szervezet, 78 templom, 33 magyar iskola, 25 cserkészcsapat, 12 magyar ház, múzeum és könyvtár tömöríti és csaknem minden szövetségi államban van magyar közösség – hangsúlyozta Lauer Rice Andrea, a legnagyobb amerikai magyar ernyőszervezet vezetője.

A közel másfél millió magát magyarnak, vagy magyar származásúnak tartó amerikai közül mintegy egymillióan nem beszélik a nyelvet.

Jellemzően második, harmadik, negyedik generáció óta az Egyesült Államokban élőkről van szó – mondta az elnök, hozzátéve, hogy ők is tisztában vannak a gyökereikkel, ezért fontos, hogy a magyar örökséget nekik is át tudják adni a diaszpóra szervezetein keresztül.

(Kép: Pexels.com)