Korrupciós botrány miatt fő Obama feje

Ártatlanságát hangoztatta pénteken a korrupcióval gyanúsított Rod Blagojevich, az amerikai Illinois állam kormányzója, aki annak ellenére nem hajlandó lemondani posztjáról, hogy erre már Barack Obama megválasztott elnök és a szenátus mind az 50 demokrata tagja is felszólította.

2008. december 20., 06:06

"Nem követtem el semmilyen bűncselekményt, szándékom szerint maradok a posztomon" - közölte chicagói sajtótájékoztatóján.

"Harcolni fogok, harcolni fogok, harcolni fogok az utolsó leheletemig" - jelentette ki újságírók előtt.

A kormányzó - akit egy szövetségi ügyész a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által lehallgatott telefonbeszélgetések alapján azzal vádol, hogy pénzért és egyéb előnyökért árulta Obama megüresedett szenátori helyét - közölte: tisztázni fogja magát, és nem hagyja, hogy "a politikai lincstömeg" posztjának feladására kényszerítse. Ügyvédje korábban boszorkányüldözést emlegetett.

Blagojevich ellen a hivatalos vádemelés még nem történt meg, bár korábbi közlések szerint a vád már elkészült - írta az MTI.

A kormányzó körüli botrány miatt továbbra is bizonytalan, hogy miképpen fogják betölteni Illinois megüresedett szenátori helyét. A törvény szerint Blagojevich jogosult Obama utódának kinevezésére, de a demokrata szenátorok már jelezték, nem fogadnák el jelöltjét. A szövetségi állam törvényhozása, amelyet a demokraták ellenőriznek, nem választások kiírásáról döntött, hanem arról, hogy elindítja a kormányzó elmozdításának alkotmányos folyamatát, ez azonban hetekig-hónapokig tarthat. Illinois állam legfelsőbb bírósága pedig a héten indoklás nélkül elutasította azt a főügyészi kérelmet, hogy nyilvánítsák alkalmatlannak Blagojevichet a kormányzói poszt betöltésére.

Blagojevich kijelentette, hogy nem mond le arról a posztról, amelyre a nép küldte, hamis vádaskodások és egy politikai lincstömeg miatt. A kormányzó ellen azt a vádat is megfogalmazták, hogy visszatartotta a Chicago Tribune című napilapnak járó állami támogatást, azt követelve, hogy cserébe bocsássák el az őt bíráló lapszerkesztőket.

Obama fehér házi hatalomátvételére továbbra is árnyékként vetül a korrupciós botrány - állapította meg előző nap a CBS News. Obama azt ígérte, jövő héten hozza nyilvánosságra a csapata által végzett belső vizsgálat eredményét: feltárja az ő és a kormányzó csapata közötti kommunikáció részleteit.

A CBS News rámutatott: Obama leendő kabinetfőnöke, Rahm Emanuel dokumentáltan 21 beszélgetést folytatott a kormányzó hivatalával az Obama elnökké választásával megüresedett szenátori mandátum betöltéséről. Az egyeztetések részleteiről csak találgatás folyik, Emanuel nem nyilatkozik, s ez egy másik hírtévé, az MSNBC elemzője szerint nincs összhangban azzal, hogy Obama őszinteséget és átláthatóságot ígért kampányában. A Chicago Sun-Times című napilap pénteken arról írt: Emanuel személyesen egyeztetett Blagojevichcsel a november 4-i elnökválasztás után és nyomást gyakorolt, hogy a kormányzó záros határidőn belül Obama régi tanácsadóját és barátját, Valerie Jarrettet jelölje ki a leendő elnök utódául.