Rekordot döntött a covid-fertőzések száma Japánban

Támad az omikron variáns, a kormány oltási programmal védekezne a helyzetben.

2022. július 16., 20:57

Szerző:

Az egy nap alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szombaton meghaladta a 110 ezret Japánban, a hetedik hullám ezzel megdöntötte a februári rekordot.

Az új fertőzöttek száma utoljára február elején volt ilyen magas az országban, ekkor 104 ezer új fertőződést regisztráltak.
A napi esetszámok szombati rekordjához június vége óta napról napra növekvő számok vezettek. A járvány hetedik hullámát előidéző koronavírus omikron BA.5 variánsa gyorsan terjed, a japán kormány azonban egyelőre nem tervez szigorúbb eszközökhöz nyúlni és korlátozásokat bevezetni.

A kormány, pénteki közleményében, a megelőző intézkedések fontosságát hangsúlyozta, köztük az oltást, a rendszeres tesztelést és a helyiségek szellőztetését kiemelve.

Kisida Fumio japán miniszterelnök elmondta, hogy - mivel az ország egészségügyi rendszere még képes ellátni feladatát - jelenleg nem került szóba, hogy korlátoznák a szabad mozgást, vagy bárhol lezárásokat rendelnének el. Hangsúlyozta, hogy fenntartják az egyensúlyt a társadalmi-gazdasági tevékenységek és a járvány fékentartása érdekében hozott intézkedések között.

A japán egészségügyi minisztérium közlése szerint a súlyos tünetekre panaszkodók száma jelenleg tizede az ötödik és hatodik hullám alatt súlyosan megbetegedettekének, azonban nem kizárt, hogy a további gyors ütemű fertőződés miatt gyorsan megugrik a kezelésre szorulók száma is.

(Kiemelt kép: Óriási vallási fesztivált tartottak Tokióban július 14-én. Fotó: Michihiro Kawamura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)