Koránégetéseket tartott egy dán szélsőjobbos politikus Svédországban

További koránégetéseket is tervez a dán politikus.

2022. április 15., 19:04

Szerző:

Erőszakba torkollt nyilvános koránégetéseket tartott egy dán bevándorlásellenes politikus csütörtökön és pénteken Svédország több pontján. 

A pénteken tartott koránégetés rendbontásba torkollott Stockholm Rinkeby nevű elővárosában, ahol különösen sok bevándorló él. Svéd sajtójelentések szerint kéttucat embert állítottak elő hatósági személy elleni erőszak és zavargáskeltés vádjával.

Hírügynökségek szerint Paludan a szomszédos Svédországban végrehajtott vitatott akcióival szeretné népszerűsíteni a 2017-ben, Dániában alapított, Stram Kurs (Kemény Vonal) nevű bevándorlásellenes pártját. Paludan a napokban további koránégetéseket tervez. Eddigi akcióihoz hatósági engedéllyel rendelkezett.

A svéd állampolgársággal is rendelkező Rasmus Paludan svédországi akciói nyomán kitört rendbontásokban csütörtökön Norrköping és Linköping városokban négy ember sérült meg, köztük két rendőr. A tiltakozók több autót, a többi között rendőrségi járműveket is felgyújtottak.

(Kiemelt kép: Rasmus Paludan, a Keményvonal párt vezetője beszédet tart Svédországban 2021. szeptember 4-én. fotó: Atila Altuntas / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.