Újabb vandál pusztítás: ledöntötték III. Béla szobrát a felvidéki Komáromban

Ismeretlen tettesek másztak fel a felvidéki Komáromban található III. Béla szoborra, majd ledöntötték azt. 

2024. szeptember 5., 09:10

Szerző:

Szeptember 3-án, az esti órákban eddig ismeretlen tettesek másztak fel a III. Béla magyar királyt ábrázoló egész alakos szobor talapzatára, majd a Munkácsy-díjas Bartusz György szobrászművész által készített szobrot ledöntötték. Komárom város vezetősége a lakosság segítségét kéri a tettesek megtalálásában – írja a felvidek.ma.

Ma délelőtt a város hivatalos közösségi oldalán jelent meg egy videó, amelyet a belvárosi Európa-udvar egyik térfigyelő kamerája rögzített tegnap este röviddel kilenc óra után.

Ezen az látszik, hogy két fiatal férfi egymást segítve próbál felmászni a királyszobrokat tartó egyik posztamensre, majd ezek után a szobor lezuhan, a tettesek pedig elhagyják a helyszínt.

A városi rendőrség nyomoz az értelmetlen pusztítást okozó tettesek ellen, és arra kérik a lakosságot, hogy aki bárminemű információval tud szolgálni az esettel, vagy az elkövetők személyével kapcsolatban, jelezze ezt a Komáromi Városi Rendőrségen. Egyúttal felszólítják a videón látható személyeket, mihamarabb jelentkezzenek a Komáromi Városi Rendőrségen – írja a lap.

Dénes Éva művészettörténész szintén a közösségi hálón jelezte,

Bartusz György alkotása oly mértékben sérült, hogy valószínűleg soha többé nem kerül vissza a helyére. Véleménye szerint a bronzszoborhoz újból öntőmodellt kéne készíteni, ki kéne önteni azt, újból megmintázni a sérült részeket – a mester pedig már 91 éves, ráadásul nagyon költséges egy ilyen szobor kiöntése.

Komáromban, szintén az Európa-udvarban még megtalálható Bartusz György másik alkotása, amely szintén bronzból készült és II. András magyar királyt ábrázolja.

Továbbra is közellenség a magyar felirat Erdélyben

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Erdélyben továbbra sincsenek biztonságban a magyar feliratok: piros festékkel festették le ugyanis a háromnyelvű helységnévtáblát Medgyesen és két másik Szeben megyei településen május végén.

Ismeretlenek piros festékkel lefestették a háromnyelvű helységnévtábla magyar és német feliratát Erdélyben. A Szeben megyei Medgyesen, valamint két másik településen is rongáltak az elkövetők – erősítette meg Orosz Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szeben megyei szervezetének elnöke.

Elmondta: az érdekvédelmi szervezetet szerdán tájékoztatták a rongálásról, az illetékes intézmények alkalmazottai az RMDSZ jelzése nyomán csütörtökön letisztították a festéket.

A kisváros háromnyelvű helységnévtábláján a magyar Medgyes és a német Mediasch neveket piros festékkel áthúzták, míg a román Medias érintetlen maradt.

A közeli Kiskapuson a magyar feliratot, míg a Medgyes és Kiskapus közötti Nagyekemezőn a német feliratot húzták át piros festékkel ismeretlenek.

„Bennünket nagyon megdöbbentett és felháborított az eset, mert Medgyesen elég jó együttélés van a többség és a kisebbségek között” – mondta Orosz Csaba. Hozzátette: nem volt példa hasonlóra, de az utóbbi időben az egykor zömében szászok által lakott településen is felerősödött a magyargyűlölet.

(Kiemelt kép: Képernyőkép/Mesto Komárno - Komárom Város)