Még egy fokozottan védett növény sem volt túl értékes a vandáloknak

A nagy aggófű fokozottan védett növény, természetvédelmi értéke 100 000 forint.

2024. január 12., 20:05

Szerző:

Az MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport Facebook oldalán írta, hogy tudatlanság, ostobaság és rosszakarat az egyedüli oka az ilyen mértékű rongálásnak, hiszen a a tettesek olyan táblákat törték szét, amely egy fokozottan védett növény élőhelyét jelölte – számolt be a szomorú esetről a 24.hu.

Mint írják, a Komárom-Esztergom megyei Magyar Madártani Egyesület együttműködve partnerekkel és támogatókkal jelentős erőfeszítéseket tett az elmúlt évben a terület kezelése érdekében. Kézzel, géppel és összefogással dolgoztak azért, hogy megóvják a természeti értékeket.

A táblákat az elkövető vandálok pontosan ott rongálták meg, ahol a fokozottan védett nagy aggófű tenyészik. A ritka növény hazánkban mindössze 2 helyszínen él, a tatai a legnagyobb tőszámú állománya.

A rongálás felfedezése előtt – karácsony környékén – jártunk utoljára a területen. Akkor még minden rendben volt. Minden alkalommal a teljes területen összeszedjük a szemetet. Most a rongálás felfedezése alkalmával a megrongált táblák körül energiaitalos dobozok, chipes zacskók és sörös dobozok hevertek. Valószínűleg a két ünnep között fiatalok vagy egy „jó hangulatú társaság” keveredett be – mondta Szabó Máté a lapnak.

A Komárom-Esztergom megyei Magyar Madártani Egyesület titkára úgy véli a két tábla cseréje körülbelül 60-80 ezer forintba kerülhet. A természetvédő arról is beszélt, hogy ez nem az első eset, hasonló okok miatt már többször kellett cserélni táblákat Gombáspusztán, a Gerecsében.

(Fotó: MME Komárom – Esztergom Megyei Helyi Csoport Hivatalos oldala)