Kolumbia: több mint tízezer áldozata volt a gyalogsági aknáknak 30 év alatt

Kolumbiában az elmúlt három évtizedben naponta átlagosan egy áldozata volt a gyalogsági aknáknak – közölték helyi idő szerint kedden tisztségviselők.

2023. április 5., 10:00

Szerző:

A dél-amerikai állam ombudsmani hivatala arról számolt be, hogy 1990 és 2022 között a gyalogsági aknák összesen 12 322 (halott és sebesült) áldozatát regisztrálták, az eszközt számos fegyveres csoport használta az országot több mint fél évszázada szétszakító belső konfliktusban.

A gerillák, a félkatonai erők és a kábítószer-kereskedők általában ilyen eszközöket használnak területeik és befolyási övezeteik, valamint az illegális kokaültetvényeik védelmére.

Carlos Camargo ombudsman kijelentette: „nem lehet elképzelni egy békében élő országot, amikor még mindig aknák, fel nem robbant lőszerek és házi készítésű robbanószerkezetek vannak a területeinken, veszélyeztetve a konfliktus által leginkább érintett övezeteken élőket”.

Az ENSZ aknamentesítési szolgálata (UNMAS) szerint 2021-ben Kolumbia volt a gyalogsági aknák által leginkább sújtott országok egyike a 152 regisztrált incidenssel, Afganisztán, Jemen, Nigéria, Mali és Irak mögött.

Kolumbiában az aknabalesetek mintegy fele (47 százaléka) 2021-ben a délnyugati Narino tartományban történt, ahol a világon a legnagyobb mennyiségű drogot termesztik folyik. A bogotai kormány szerint az ország 1100 településéből 491-et megtisztítottak az aknáktól, és a teljes terület 78 százaléka mentes a veszélytől.

 A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága 2022-ben 41 aknaáldozatot regisztrált.

(Kiemelt kép: aktivisták vesznek részt a gyalogsági aknák elleni küzdelem nemzetközi napjára emlékezve Bogotában 2022. április 4-én. Fotó: Raul Arboleda / AFP)