Koalíciós vita alakult ki a lengyel kormányban

Az államfő kirúgott egy államtitkárt, a koalíciós partner választ ígér.

2021. augusztus 4., 21:47

Szerző:

Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes szerint sérti a Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette lengyel kormánykoalíció alapját képező megállapodást, hogy az általa irányított koalíciós párt, az Egyetértés soraiból kinevezett államtitkárt szerdán leváltotta Mateusz Morawiecki miniszterelnök – írja az MTI. Morawiecki döntését Anna Kornecka szóvivő azzal indokolta, hogy túl lassan haladnak a munkálatok a Lengyel Megállapodás nevű országfejlesztő program egyik kulcsfontosságú, olcsó ház- és  lakásépítést elősegítő projektjén. Gowin, aki kormányfőhelyettesként éppen a fejlesztési tárcát irányítja, szerda este a TVN24 kereskedelmi hírtelevízióban elmondta: Morawiecki döntéséről nem egyeztettek vele, a lépés pedig sérti a kormánykoalíciós szerződést. 

„Kornecka leváltását nem hagyjuk válasz nélkül, az ügyet szombaton vitatja meg az Egyetértés választmánya.”

Gowin és Kornecka az utóbbi időben több ízben is bírálta a Lengyel Megállapodás keretében készülő nagyszabású adóreformot, amely szerintük hátrányosan érinti a vállalkozókat. A beruházásokat elősegítő, egészségügyi fejlesztést és munkahelyteremtést célzó, valamint az otthonteremtési megoldást is tartalmazó Lengyel Megállapodás programját a PiS májusban mutatta be. A programra az uniós forrásokból lehívandó 770 milliárd zloty (mintegy 60,1 ezer milliárd forint) mellett a lengyel  állami költségvetésből 650 milliárd zlotyt (50,7 ezer milliárd forint) szánnak.

A program adóreformot is tartalmaz. A kormány bejelentése szerint a havi bruttó 12 ezer zlotynál (mintegy 1 millió forint) alacsonyabb jövedelműeknek kevesebbet kellene fizetnie az államnak mint eddig. Mintegy 18 millió lengyelt érintenek majd különféle adókedvezmények, a többi között a jelenlegi maximum 8 ezer zlotyból (624,3 ezer forint) 30 ezer zlotyra (2,3 millió forint) emelik az évi jövedelem adómentes összegét. A 2,5 ezer zlotynál (195,1 ezer forint) alacsonyabb nyugdíjak adómentesek lesznek. Emellett a külföldre vándorolt lengyeleknek is kedvezményeket adnának, ha hazajönnének.

A Lengyel Megállapodás támogatásáról a PiS június közepén megegyezett a volt elnökjelölt, Pawel Kukiz rockénekes által irányított kisebb ellenzéki tömörüléssel. Az egyezség elvileg biztosíthatja a PiS többségét egyes szavazásokon, amelyeken a 232 képviselővel rendelkező jelenlegi kormánykoalíció nem szavazna egységesen a 460 fős alsóházban.

 (Kiemelt kép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Brüsszelben 2021. június 25-én. Fotó: Olivier Matthys / POOL / AFP)