Klicsko: Putyin akár atomot is dobhat Kijevre

Továbbra sem okos ötlet visszatérni az ukrán fővárosba, mondta a polgármester.

2022. május 12., 09:50

Szerző:

Nagyon aggasztónak nevezte Vitalii Klicsko, Kijev főpolgármestere azt a lehetőséget, hogy „Putyin taktikai nukleáris fegyvert használhat majd Kijev ellen. A polgármester erről a CNN műsorvezetőjének, Erin Burnettnek beszélt egy interjúban.

Azt is hozzátette, ugyan az ostrom fenyegetése elmúlt, de azért a kijevieknek nem tanácsos már most visszatérniük a városba, hiszen az taktikai célpont is lehet az oroszok számára.

Klicsko hozzátette, „a biztonság most a legfontosabb, persze, persze aggódunk és reménykedünk abban, hogy harcosaink majd megvédenek minket, de a kockázat valós és európai valamint amerikai partnereink nélkül nem húznánk sokáig.” - vélekedett a nukleáris csapás lehetőségéről a politikus.

Hozzátette, polgármesterként jelenleg egy visszatérő testi épségét és biztonságát sem tudja garantálni, ezért bárki, aki így tesz, ezt saját felelősségére teheti meg. Szerinte orosz rakétatámadások továbbra is „bármely percben történhetnek.” Vitalii Klicsko egyébként reméli, hogy „ennek az őrületnek minél hamarabb végeszakad majd,” és visszatérhetnek a normális kerékvágásba.

(Kiemelt kép: Vitalii Klicsko kijevi polgármester az orosz-ukrán barátság szovjet emlékművének lebontásánál tart sajtótájékoztatót. / Fotó: Genya Savilov / AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

2024. május 15., 15:21

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.