Kiderült, miért megy az orosz repülő Washingtonba

Hamarosan leszáll az Egyesült Államokbeli Dullesben.

2022. március 5., 20:47

Szerző:

Mint délután megírtuk, Szentpétervárról szállt fel az az IL-96-os repülőgép, amely Washingtonba megy, és már az amerikai kontinens felett repül. Mint kiderült, 13 kiutasított orosz diplomatát fog felvenni az Egyesült Államokban. A repülőgép pénteken repült Moszkvából Szentpétervárra. A jelek szerint ugyanazt a gépet használták orosz tisztviselők Moszkvából Fehéroroszországba történő repülésére az Ukrajnával folytatott béketárgyalások első két fordulójában.

Joe Biden elnök kedden bejelentette, hogy az amerikai légteret lezárták az orosz repülőgépek előtt, de az Egyesült Államok a kormány kivételt tesz, hogy a kiutasított oroszok hazamehessenek.

„Az Egyesült Államok kormánya jóváhagyta az orosz kormány által bérelt repülést, hogy megkönnyítse a tartózkodási joggal való visszaélés miatt kiutasított orosz ENSZ-misszió személyzetének távozását”

– mondta a külügyminisztérium szóvivője a Politiconak adott nyilatkozatában.

„Ezt a különleges kivételt a szövetségi szabályokkal összhangban hozták meg annak biztosítására, hogy az orosz misszió személyzete és családtagjaik az általunk meghatározott időpontig távozzanak.”

Egy február 28-i határozat volt, amelyben az Egyesült Államok ENSZ-képviselete bejelentette, hogy kiutasítja azokat a diplomatákat, akiket az Egyesült Államok utáni kémkedéssel vádoltak.

„Megkezdjük 12 titkosszolgálati munkatárs kiutasításának folyamatát az orosz misszióból, akik visszaéltek az Egyesült Államokban való tartózkodási kiváltságukkal, és olyan kémtevékenységet folytattak, amely káros nemzetbiztonságunkra”

– áll a misszió akkori közleményében, megjegyezve, hogy a lépést „néhány hónapja” dolgozták ki.

Az Egyesült Államok egy másik oroszt is kiutasít, aki az ENSZ munkatársa volt, de nem az orosz misszión működik, annak ellenére, hogy orosz tisztviselők azt mondták, hogy megbízatása a tervek szerint március közepén ér véget.

Vaszilij Nebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete a hét elején azt mondta újságíróknak, hogy a diplomatáknak el kell hagyniuk az Egyesült Államokat hétfőre. Richard Mills nagykövet, az Egyesült Államok helyettes képviselője Az ENSZ-misszió szerint az orosz tisztviselők „olyan tevékenységeket folytattak, amelyek nem feleltek meg diplomataként vállalt felelősségüknek és kötelezettségeiknek”, ami miatt Nebenzja úgy válaszolt, hogy „nem kielégítőek” a tisztviselők kirúgásának okai.

Az orosz külügyminisztérium nem jelentette be a kiutasításokra adott válaszát, de szerdán azt közölte, hogy a „tit for tat” keretek között kiutasíthatnak néhány amerikai diplomatát. (a „tit for tat” egyenértékű megtorlást jelent a diplomáciában – a szerk.)

Az orosz kormány néhány hete kiutasította az oroszországi második számú amerikai diplomatát. Eközben Moszkvában, az Egyesült Államokban John Sullivan oroszországi nagykövet a posztján marad, ahol továbbra is együttműködik orosz tisztviselőkkel és amerikai állampolgárokkal.

Sullivan szerdán virtuális meghallgatáson vesz részt, hogy válaszoljon az oroszországi amerikaiak kérdéseire. A múlt héten az orosz külügyminisztérium egyik vezető tisztviselője panaszt nyújtott be az Egyesült Államok nagykövetéhez, és ellenségesnek nevezte az amerikai tiltakozásokat az orosz invázió ellen.

A repülőgép nemsokára leszáll a Washington közelében lévő Dulles repülőtéren.

 (Kiemelt kép: IL-96-os RSD88-as felségjelű repülőgép. Fotó forrása: Wikimédia)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.