A kínaiak szerint Washington túloz, nem fenyegetnek ők senkit

Vang Ven-pin szerint az Egyesült Államok külügyminisztere szándékosan hamis híreket terjeszt arról, hogy ők jelentenék a világrendre a legnagyobb fenyegetést. 

2022. május 27., 16:35

Szerző:

A kínai külügyminisztérium szerint az amerikai vezetés eltúlozza a "Kína jelentette fenyegetést", miután Antony Blinken amerikai külügyminiszter Kínát a "nemzetközi rendre leselkedő legkomolyabb, hosszú távú kihívásnak" nevezte.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján hamis információ terjesztésével vádolta meg Blinkent, aki csütörtökön ismertette az Egyesült Államok jelenlegi Kína-politikáját. A szóvivő szerint az amerikai külügyi tárca vezetője Kína belügyeibe avatkozik, és megpróbálja elhitelteleníteni Kína belföldi és külföldi politikai intézkedéseit.

Vang tolmácsolta Kína súlyos elégedetlenségét és tiltakozását a Blinken csütörtöki beszédében elhangzottak ellen. A szóvivő úgy vélekedett: Washington célja Kína fejlődésének visszaszorítása az amerikai hegemónia és hatalom fenntartása érdekében.

Blinken csütörtöki beszédében azzal vádolta meg a Kínát kormányzó Kínai Kommunista Pártot, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök vezetése alatt belföldön elnyomóbbá, külföldön pedig agresszívabbá vált. Bár egyrészről elmondta, hogy az Egyesült Államok kész versenyt folytatni Kínával saját érdekei védelmében, és saját jövőképe kiépítése érdekében, leszögezte mindazonáltal, hogy az amerikai félnek nem célja sem a konfliktus, sem új hidegháború kialakulása.

Blinken Kínát az egyetlen olyan országnak nevezte, melynek  szándékában áll megváltoztatni a nemzetközi rendet, és ehhez pedig egyre inkább rendelkezik az ehhez szükséges gazdasági, diplomáciai, katonai és technológiai erővel.

Vang Ven-pin erre a kijelentésre utalva elmondta: az, amelyet az amerikai fél "szabályokon alapuló nemzetközi rendnek" nevez, valójában egy sor olyan törvény és szabály, amelyeket az Egyesült Államok néhány más országgal együtt alakított ki az amerikai vezetésű rend fenntartására.

Blinken beszédével egy időben Vang Ji kínai külügyminiszter éppen a csendes-óceáni szigetországokban folytat tíznapos látogatást, amelynek célja Kína kapcsolatainak erősítése a térséggel. Az Egyesült Államok, valamint egyebek mellett a csendes-óceáni szigetországokkal hagyományosan szorosabb kapcsolatot ápoló Ausztrália aggodalommal figyeli Kína diplomáciai tevékenységét a régióban.

Blinken csütörtöki beszédében megerősítette, hogy az Egyesült Államok állásfoglalása Tajvannal kapcsolatban nem változott. Leszögezte, hogy miközben az amerikai felet törvény kötelezi arra, hogy szükség esetén megfelelő fegyverekkel lássa el a Kína által saját területének tekintett szigetet, Washington elkötelezett az "egy Kína politikája" mellett. Az amerikai külügyminiszter elmondta: az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét, ugyanakkor ellenzi a status quo egyoldalú megváltoztatását bármelyik fél részéről.

Az amerikai külügyminiszter továbbá ismételten népirtással, és emberiség elleni bűntettekkel vádolta meg a kínai hatóságokat az északnyugat-kínai Hszincsiangban. Michelle Bachelet emberi jogi ENSZ-főbiztos jelenleg éppen látogatást tesz a területen, ahol a vádak szerint több, mint egymillió embert - ujgurokat és egyéb, zömében iszlám vallású kisebbségi nemzetiségből származókat - helyeztek akaratuk ellenére átnevelő táborokba. Kína minden ilyen vádat cáfol.

(Kiemelt kép: A kínai Hszinhua hírügynökség képén Vang Ven-pin kínai külügyi államtanácsos a BRICS országok fórumán szólal föl 2021. június 1-én. Fotó: Yang Wenbin / XINHUA / Xinhua via AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.