Kína lakosságának 80 százalékát fertőzhette meg a koronavírus

A pekingi járványügyi intézet egyik kutatója szerint Kína lakosságának nyolvcan százaléka kapta el a koronavírust.

2023. január 21., 17:56

Szerző:

A következő két-három hónapban Kínában a koronavírus nagymértékű visszaszorításának lehetősége csekély, mivel az emberek 80 százaléka már megfertőződött – közölte a pekingi járványügyi intézet egyik kutatója.

Az emberek tömeges mozgása a folyamatban lévő holdújévi ünnepek alatt tovább terjesztheti a járványt, ami egyes területeken fokozhatja a fertőzéseket, de egy második Covid-hullám nem valószínű a közeljövőben – mondta Wu Zunyou, a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ vezető epidemiológusa a Weibo közösségi médiaplatformon, írta a Reuters.

A közelmúltban az ünnepekre hivatkozva enyhítettek korlátozásokon, viszont emiatt a vidéki területeken fokozódhat a koronavírus-járvány.

Kína átlépte a lázklinikákon, sürgősségi osztályokon és kritikus állapotban lévő COVID-betegek számának csúcspontját – közölte csütörtökön a Nemzeti Egészségügyi Bizottság egyik tisztviselője.

A kormányzati adatok szerint január 12-ig, azaz nagyjából egy hónappal azután, hogy Kína hirtelen felszámolta a nulla COVID-járványt megelőző politikáját, közel 60 ezer covidos beteg halt meg a kórházakban. Egyes szakértők szerint azonban ez a szám valószínűleg jóval alulbecsüli a valóságot, mivel nem tartalmazza azokat, akik otthon halnak meg, és mivel sok orvos azt mondta, hogy nem szívesen hivatkoznak a covidra halál okaként.

(Kiemelt kép: A pekingi fővárosi nemzetközi repülőtér zsúfolásig tele van nemzetközi utasokkal Pekingben 2023. január 21-én. Fotó: Ichiro Ohara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)