Kína blokkolta a Signal üzenetküldő szolgáltatást

A világ egyik legbiztonságosabb, végponttól végpontig terjedő titkosítást kínáló üzenetküldő szolgáltatása legalább egy napja elérhetetlen az ázsiai országban.

2021. március 16., 10:10

Szerző:

Vélhetően blokkolták a Signal nevű üzenetküldő szolgáltatást Kínában - közölte kedden a GreatFire nevű, a kínai internetes cenzúrát nyomon követő szervezet, amely szerint a Signal legalább egy napja elérhetetlen az ázsiai országban.

A Signal a bejelentést egyelőre nem kommentálta.

A Sensor Tower elemzőcég szerint csaknem 510 ezren töltötték le Kínából Apple-telefonokra és tabletekre az alkalmazást, amelyet a két rivális szolgáltatóról, az AppStore-ról és a Google Playről világszerte egyébként összesen már több mint 100 millióan telepítettek.

Kínában az internet szigorú felügyelet alatt áll, a kormány fenntartja magának a jogot az általa kifogásolt tartalmak cenzúrázására és megszűrésére, beleértve a politikai bírálatokat és a pornográfnak minősített tartalmakat. Peking továbbá a politikai stabilitásra hivatkozva megköveteli a digitális óriáscégektől azt is, hogy saját cenzorokat alkalmazzanak, akik ennek megfelelően szűrik az oldalakat.

Azok a keresőoldalak és közösségi médiumok, amelyek nem tettek eleget az elvárásnak - köztük a Google, a Facebook és a Twitter - Kínában elvileg elérhetetlenek. Virtuális privát hálózat, VPN segítségével mindazonáltal  a blokkolt oldalakhoz továbbra is hozzá lehet férni.

Az ázsiai országban februárban betiltották a Clubhouse nevű, meghívásos alapon működő üzenetküldő szolgáltatást is, amely az utóbbi időben rendkívüli népszerűségre tett szert világszerte.

A Signal a világ egyik legbiztonságosabb, végponttól végpontig terjedő titkosítást kínáló üzenetküldő szolgáltatása. Népszerűsége akkor ugrott meg, amikor januárban kiderült, hogy riválisa, a WhatsApp sok felhasználói adatot továbbít anyavállalata, a Facebook felé.

(Kiemelt képünk illusztráció | Shutterstock)