Ételt is kérhet rakétáért Kim Putyintól

A Guardian információi szerint szeptember 10. és 13. között Oroszországba utazik Észak-Korea diktátora, Kim Dozsngun. Látogatása során fegyverszállításról tárgyal az orosz elnökkel Vlagyivosztokban.

2023. szeptember 5., 15:58

Szerző:

A lapnak nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint Moszkva tüzérségi lövedékeket és páncéltörő rakétákat remél Phenjantól, míg Észak-Korea abban bízik, hogy az oroszok cserében megosztják velük a műholdakkal és a nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal kapcsolatos technológiájukat.

A találkozó jelentőségét az is igazolja, hogy Kim Dzsongun ritkán hagyja el országát, a hírek szerint páncélvonattal utazik majd Oroszországba.

A New Yorks Times értesülései szerint Putyin számára is előnyös lenne, ha Kim Dzsongun páncéltörő rakétákat és tüzérségi lövedékeket biztosítana, amiért cserébe nukleáris tengeralattjárók és műholdak fejlett technológiáját adná Oroszország.

Egyes források szerint pedig élelmiszersegélyt is kérne Phenjan.

A Fehér Ház új információi szerint a két ország fegyverkezési tárgyalási aktívan haladnak – írja az Index. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint az orosz védelmi miniszter nemrég Észak-Koreába utazott, hogy tüzérségi lőszer eladására vegye rá az országot. A fegyverek között lehet az ázsiai ország első szilárd hajtóanyagot használó interkontinentális ballisztikus rakétája, a Hwasong is.

Legutóbb 2019 tavaszán találkozott egymással a két vezető, ami után Putyin arról beszélt, hogy az észak-koreai fővárosnak biztonsági garanciákra van szüksége, hogy az atomprogramját feladja – emlékeztet a napi.hu

(Kiemelt kép: a 2019. április 25-én készült képen Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel a távol-keleti oroszországi Vlagyivosztok kikötővárosban, a Távol-keleti Szövetségi Egyetem kampuszán, a Russzkij-szigeten folytatott megbeszélésük során. Forrás: észak-koreai hivatalos koreai központi hírügynökség – KCNA)

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.