Kijev Moszkvának: további csapásokra számítsanak

Az ukrán katonai hírszerzés szerint Moszkva légvédelme képtelen megvédeni a polgárait.

2023. augusztus 12., 08:23

Szerző:

Az elmúlt hetekben egyre több ukrán támadást indítanak Moszkva ellen. Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője a Kyiv Postnak úgy fogalmazott, hogy a már az egész világ látja, mennyire elavult az orosz védelmi rendszer, hiába állítja Moszkva, hogy vezető szerepe van a fegyverpiacon, nem tud érdemben reagálni a modern kihívásokra. 

A szóvivő szerint a putyini irányítás hibája, hogy leépülőben van a rendszer. Hozzátette, azt reméli, hogy „ Moszkva lakossága ráébred, nem kell mindent elhinni az orosz televíziónak és a propagandának, és talán arról is megfelelő döntést tudnak hozni, hogy továbbra is támogassák-e a bűnöző rezsimet vagy sem”.

Juszov nem sokkal azután nyilatkozott, hogy péntek reggel egy zuhanó drón robbanását jelentettek a Moszkva melletti Karamsevszkaja rakpart közeléből. A orosz légvédelem azt elektronikus elhárító eszközökkel semlegesítette.

Azt mondta a szóvivő, hogy 

„az elmúlt hónapok dinamikáját, a számokat, a földrajzi elhelyezkedést és az intenzitást figyelembe véve logikus lenne feltételezni a napi támadások számának emelkedését” – utalva arra, hogy Kijev csak nemrégiben kezdte támadni Moszkvát, amely egyelőre nagyrészt felkészületlennek tűnt a védekezésre 

– írja az Index

Az orosz védelmi minisztérium közölte: szombat reggel Ukrajnából kiinduló „terrortámadási kísérletet” vert vissza a Krím félsziget területén lévő létesítmények ellen. Áldozat és károk nincsenek. Ukrajna húsz pilóta nélküli légi járművet indított el, amelyből a minisztériumi közlemény szerint 14-et légvédelmi eszközökkel semmisítettek meg, további hatot elektronikus hadviselési eszközökkel hatástalanítottak.

Korábban július 30-án indítottak hasonló támadást a félsziget ellen. Akkor az orosz hadsereg 25 drón támadását verte vissza.

(Kiemelt képünkön egy drón repül Kijev felett egy támadás során 2022. október 17-én. Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)