Kiderült, miért bukott el a NASA marsjárójának küldetése

A Perseverance nem tudta teljesíteni feladatát.

2021. augusztus 12., 18:14

Szerző:

A szokatlanul puha, porszerű talaj miatt nem sikerült a Perseverance mintavétele a Marson a NASA szerint, írja az MTI. A marsjáró fúrója megfelelő, közel 8 centiméteres mélységig fúrt le augusztus 5-én, a furatról készült felvételek is megfelelő állapotot mutattak, a gyűjtőcső mégis üres maradt. Azóta a mérnökök megállapították, hogy a kőzet nem volt elég erős ahhoz, hogy szilárd mintát gyűjthessen belőle a rover: az apró, poros töredékek eleve a furatban maradtak vagy kihullottak begyűjtéskor.

Ezért a marsjáró továbbhalad a következő helyszínre, ahova a következő hónap elején fog megérkezni.  A rover és minihelikoptere, az Ingenuity felvételei szerint azon a helyen sokkal megfelelőbb lehet az üledékes kőzet a mintagyűjtésre – mondta Louise Jandura, a Perseverance mintagyűjtő projektjének vezető mérnöke. „A hardver a parancsnak megfelelően működött, de a kőzet ez alkalommal nem volt együttműködő. Ez újra emlékeztet minket a kutatás természetére. Sohasem garantált az eredmény, mindegy, milyen alaposan vagyunk felkészülve” – mondta.

A NASA 35 mintát akar gyűjteni, melyek jövőbeli missziók által jutnak majd le a Földre a következő évtizedben. Az Ingenuity mindeközben a terveknek megfelelően teljesít. Végrehajtotta 11. tesztrepülését is, amelynek során már több mint két percet töltött a levegőben és légi megfigyeléseket végzett a Jezero-kráteren, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.  A városi terepjáró méretű Perseverance is ennek területén szállt le februárban.

(Kiemelt kép: EPA/NASA/JPL-Caltech)