Kiderült, mennyi túsza van a Hamásznak

Az izraeli haderő már behatolásokat hajtott végre a Gázai övezetbe, 400 ezren már engedelmeskedtek a felhívásuknak.

2023. október 14., 09:18

Szerző:

Több mint 120 civilt tartanak fogva a Hamász radikális palesztin mozgalom fegyveresei Gázában  – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) X (korábban Twitter) közösségi oldalán szombat reggel. A Hamász korábban 130 fogvatartottról számolt be, de más források szerint a szám elérheti akár a kétszázat is – írja a privátbankár.

A Jerusalem Post című lap arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg a gázai övezetbe való behatolása során eltűnt izraeliek holttestére bukkant. A lap tudósítása szerint a holttesteket pénteken találta meg a 7. dandár a határvidéken. A lap nem közölte a halottak számát, csak annyit írt, hogy a holttesteket izraeli területre vitték. Az izraeli hadsereg jelezte, hogy kivizsgálja a Jerusalem Post jelentését. Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint a hadsereg már több korlátozott behatolást hajtott végre Gázában a várható szárazföldi offenzíva előtt.

Már több mint 400 ezren hagyták el Gáza északi övezetét, miután az izraeli hatóságok a terület kényszerkiürítését rendelték el egy közeli katonai művelet kezdete előtt – közölte szombaton az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA).

Az izraeli hadsereg pénteken rendelte el a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását, ami azt jelenti, hogy a térségben élő mintegy 1,1 millió embernek az övezet déli területeire kellene húzódnia. Az izraeli hadsereg azzal indokolta a felhívást, hogy a Hamász fegyveresei Gáza északi részén, részben Gázavárosban házak alatti alagutakban rejtőznek, továbbá Gáza háborús övezet, ahol a Hamász élő pajzsként használja a civil lakosságot. A felszólítás vonatkozik „az ENSZ összes alkalmazottjára és azokra is, akik az ENSZ-ügynökségeknél kerestek menedéket”. A Hamasz ugyanakkor arra szólította fel a lakosságot, hogy hagyják figyelmen kívül az izraeli követelést, és arra kérte az ENSZ-t, hogy lépjen fel a kényszerű kitelepítés ellen.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője embertelennek nevezte az utasítást, és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés szörnyű humanitárius következményekkel járna, ugyanis „lehetetlen ilyen rövid idő alatt ennyi ember kitelepítését megszervezni”.

(Kiemelt képünkön: Egy palesztin férfi tűzoltó készülékkel oltja a tüzet egy izraeli csapást követően, a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Juniszban 2023. október 14-én, miközben Izrael és a Hamász mozgalom között már nyolcadik napja folynak a harcok. Fotó: JASZER QUDIH / AFP)