Kiadták az Egyesült Államoknak a venezuelai elnök egyik pénzmosással gyanúsított követét

Saab védői politikai indíttatásúnak nevezték az amerikai vádakat.

2021. október 17., 06:00

Szerző:

A Zöld-foki Köztársaság kiadta az Egyesült Államoknak Alex Saab kolumbiai üzletembert, akit a venezuelai kormány megbízásából végzett pénzmosással gyanúsítanak – közölte szombaton a zöld-foki rádió. Nicolás Maduro venezuelai elnök követét 2020 júniusában fogták el a szigetországban, ahol az Iránba tartó repülőgépe leszállt üzemanyagot vételezni.

A praiai vezetés egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben. Az Atlanti-óceánon található parányi szigetország alkotmánybírósága egy hosszas jogi huzavona nyomán szeptemberben döntött Alex Saab kiadatásáról. Az amerikai igazságügyi hatóságok azzal gyanúsítják Saabot, hogy a venezuelai szocialista vezetéssel folytatott illegális üzelmeivel tett szert vagyonra a többi között a latin-amerikai ország államilag rögzített valutaátváltási árfolyamainak kihasználásával elkövetett csalással. Mindemellett állítólag egy korrupciós hálózatot is működtetett, amellyel hasznot húzott az állami élelmiszersegély és lakhatást támogató programokból is.

Saab védői politikai indíttatásúnak nevezték az amerikai vádakat. Venezuela és a vele szövetséges Oroszország és Kuba is illegálisnak nevezték az üzletember őrizetbe vételét arra hivatkozva, hogy a caracasi vezetés követeként járt el és e minőségében diplomáciai mentesség illeti meg.

(Kiemelt képünk illusztráció: Emberek Caracas utcáján, 2021. április 6-án. Fotó: AFP | Pedro Rances Mattey)