Fico mozgolódik – Kiadják a nyargalót a szlovák kormánynak?

Az ellenzéki Irány (Smer-SD), azaz Robert Fico pártjának képviselői és a petíciós bizottság tagjai szerdán 406 ezer aláírást adtak át az államfőnek, hogy népszavazást kezdeményezzenek a szlovák kormány menesztéséről és az alkotmány módosításáról. Az ellenzék a népszavazással az előrehozott választások megrendezését akarja elérni.

2022. augusztus 24., 15:55

Szerző:

Az Irány júniusban indította el a népszavazást támogató petíciót. A parlamenten kívüli pártok, a Hang (Hlas-SD), a Köztársaság (Republika) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) időközben kinyilvánították politikai támogatásukat a népszavazás mellett. Robert Fico, az Irány vezetője szerint a politikán kívüli szervezetek is segítettek az aláírásgyűjtésben. 

Fico ugyanakkor megismételte: Zuzana Caputová köztársasági elnököt arra kérték, hogy október 29-re írja ki a népszavazást, hogy a referendum az aznap esedékes regionális és önkormányzati választásokkal egy időben kerülhessen megrendezésre. 

Korábban Caputová kijelentette, hogy a kormány azonnali lemondására vonatkozó népszavazási kérdéssel kapcsolatban az alkotmánybírósághoz fordul, hogy az vizsgálja meg annak alkotmányosságát. 

Ezzel kapcsolatban Fico szerdán azt mondta, hogy ha ez így lesz, akkor arra az ellenzéki pártok a népszavazás meghiúsítására tett kísérletként fognak tekinteni, és annak bizonyítékaként, hogy Caputová „a jobbközép Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom vezetőjének, Igor Matovicnak az oldalán áll, aki a kormány tagja”. 

A szlovák alkotmány értelmében a népszavazást az államfő írja ki, legalább 350 ezer támogató aláírás összegyűjtése esetén. Az elnöknek az aláírások beérkezésétől számított 30 napon belül döntenie kell a népszavazás kiírásáról.

(Kiemelt képünk: Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett. MTI/EPA/Martin Divisek)

Tegnap 20:32

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

2022. október 2., 20:09

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

2022. október 2., 18:24

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.