Putyin bővítette a besorozhatók körét

Vlagyimir Putyin hétfőn egy olyan rendeletetet tett közzé, ami lehetővé tesz a kettős állampolgárok besorozását.

2022. november 15., 15:14

Szerző:

Vlagyimir Putyin elnök hétfőn rendeletet adott ki, amely lehetővé teszi, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező oroszokat is besorozhassanak a hadseregbe – írta a Moscow Times. A sorkötelezettséget továbbá kiterjesztették az állandó külföldi tartózkodási jogállással rendelkező oroszokra és a hontalanokra egyaránt.

A kettős állampolgárok katonák, tengerészek, őrmesterek és altisztek lehetnek. 2020 januárjában 543 ezer kettős állampolgársággal, vagy más országban állandó lakhellyel rendelkező oroszról lehetett tudni.

A változások két héttel azután következnek be, hogy Putyin bejelentette, hogy véget vetett a 300 ezer újonc egy hónapig tartó részleges mozgósításának. Sokan továbbra is tartanak egy esetleges második mozgósítási hullámtól, ha az orosz erők továbbra is veszteségeket szenvednek Ukrajnában.

Szeptember végén Putyin egy olyan rendeletet is aláírt, amely megkönnyíti a külföldiek számára az orosz állampolgárság megszerzését, ha belépnek a hadseregbe.

(Kiemelt kép: Hozzátartozók búcsúznak a részleges mozgósítás során behívott orosz állampolgároktól, Moszkvában 2022. október 10-én. Fotó: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

 

Caj Jing-ven tajvani elnök szombaton lemondott a kormányzó Demokratikus Haladás Pártja (DPP) vezetéséről, miután pártja több fontos helyen vereséget szenvedett a helyhatósági választáson.