Még mindig szed halálos áldozatokat a maui tűzvész

Csaknem két hónappal a Maui szigetén pusztító tűzvész után újabb ember halt bele égési sérüléseibe vasárnap, amivel 98-ra emelkedett a tragédia regisztrált halálos áldozatainak száma.

2023. október 2., 07:11

Szerző:

A Honolulu kórházi központjának égési osztályán ápolt Laurie Allen haláláról családja számolt be. A nő autójában próbált menekülni a maui tűz elől, amikor egy kidőlő fa elzárta az útját. A rendkívül gyorsan terjedő lángok körülzárták, ezután az égő bozóton keresztül próbált kijutni. A kiérkező rendőrök és tűzoltók találták meg és segítettek kórházba juttatni, ahol később meghalt.

Augusztus 8-án néhány óra alatt égett le Lahaina történelmi város, ahol mintegy 2200 épületet, többségében lakóházat pusztítottak el a lángok.

A tűzvészt a vizsgálatok szerint az erős szélben leszakadó, feszültség alatt maradt villanyvezetékek okozták, amikor a száraz aljnövényzetre zuhanva lángra gyújtották azt. A tűzoltók a tüzet megszűntnek nyilvánították, ám a lángok később újra erőre kaptak és megállíthatatlanul, a nagy szélben rendkívül gyorsan átterjedtek a településre, amelynek lakói közül voltak, akik a tengerben kerestek menedéket.

A halálos áldozatok mellett változatlanul vannak, akiket eltűntnek tartanak nyilván. A Hawaii-szigetcsoporthoz tartozó Maui nyugati részét sújtó tűzvész több mint egy évszázada a legtöbb emberéletet követelő erdőtűz volt az Egyesült Államokban. A sziget tűz által érintett lakói közül változatlanul mintegy 8 ezren átmeneti szálláson laknak, a többi között helyi hotelekben.

A helyi hatóságok a tervek szerint hétfőn és kedden Lahaina város újabb utcáit nyitják meg a korábban ott élők előtt, hogy megnézhessék, mi maradt meg egykori otthonukból.

(Kiemelt kép: Lángok Hawaii szigetén, 2023.08.09. Zeke Kalua / County of Maui / AFP)