Kényszersorozás, gyilkosság, csonkítás, nemi erőszak vár a gyerekekre a háborús övezetekben

A világjárvány csak rontott a helyzeten – áll az ENSZ gyermekekről és fegyveres konfliktusokról szóló éves jelentésében.

2021. június 23., 10:03

Szerző:

A gyermekek ellen elkövetett súlyos jogsértések száma továbbra is „riasztóan magas”, csaknem elérte a 26 500-at, miközben a világjárvány még kiszolgáltatottabbakká tette őket az emberrablással, a kényszersorozással és a szexuális erőszakkal szemben. Mindeközben nőtt az iskolák és kórházak elleni támadások száma is – írja a Szabad Európa

A koronavírus terjedésének visszaszorítására hozott intézkedések is nehezítették az ENSZ gyermekvédelmi megfigyelőinek és szakértőinek munkáját – áll Az ellopott gyermekkor és a javításra váró jövő: A lányok és fiúk sebezhetőségét a fegyveres konfliktusokban súlyosbította a Covid–19 világjárvány című jelentésben.

A gyermekek kényszersorozása és felhasználása, valamint meggyilkolása és megrontása voltak a legelterjedtebb jogsértések 2020-ban. Ezeket a humanitárius segítségnyújtás megtagadása és az emberrablás követik – áll a jelentésben.

Több mint 8400 kamaszt öltek vagy csonkítottak meg az afganisztáni, szíriai, jemeni és szomáliai háborúkban, míg további hétezret soroztak be erővel és vetettek be harcokban, főként a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Szomáliában, Szíriában és Mianmarban. A kutatók a gyerekrablások „exponenciális növekedéséről” számoltak be, ez tavaly elérte a megdöbbentő kilencven százalékot. A nemi és a szexuális erőszak egyéb formái szintén hetven százalékkal voltak gyakoribbak, mint korábban.

Eközben az iskolák és kórházak elleni támadások „továbbra is túl gyakoriak”, ideértve a lányok oktatása, valamint az egészségügyi intézmények és a személyzet elleni súlyos támadásokat. Növekedett az iskolák katonai célú igénybevétele, mivel a világjárvány idején az intézmények átmeneti bezárása megkönnyítette a megszállásukat és használatukat.

A jelentés megállapítja, hogy előrelépés történt, bár a gyermekvédelem túlterhelt és alulfinanszírozott.

(Kiemelt képünk: Az észak-nigériai Chibok városban elrabolt iskoláslányok emlékére rendezett virrasztás Abujában, az emberrablás első évfordulóján. A Nigéria északi részén 2009 óta lázadást folytató, Boko Haram nigériai szélsőséges iszlamista szervezet 276 növendéket rabolt el egy bentlakásos középiskolából Chibokban. Közülük 219-en azóta sem kerültek elő. MTI/EPA)