Kényszerleszállást hajtott végre a repülőgép az erős turbulencia miatt

30 utas sérült meg egy utasszállítón, miután a repülőgép az Atlanti-óceán felett erős légörvényekbe ütközött. 

2024. július 2., 11:05

Szerző:

Egy Madridból Uruguayba tartó Air Europa járaton 30 utas szenvedett sérülést, miután a repülőgép erős légörvénybe került és kényszerleszállást hajtott végre Brazíliában – írta meg a CNN. A Boeing 787–9 Dreamliner típusú repülőgép, mely 339 utas szállítására képes, sikeresen landolt a brazil Natal repülőtéren. De az erős széllökések miatt több utas is zúzódásokat, vágásokat szenvedett. 

Az egyik utas, Maximiliano a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a gép egyik pillanatról a másikra hirtelen rázkódni, majd zuhanni kezdett. Azok az utasok, akiknél nem volt becsatolva a biztonsági öv, a levegőbe emelkedtek és a plafonba ütköztek. Egy másik utas, Stevan beszámolója szerint a legtöbb utas a kezén, az arcán és a lábán szenvedett sérüléseket. „Szörnyű érzés volt. Azt hittük, meg fogunk halni, de Istennek hála nem így történt.”

A spanyol légitársaság közölte, hogy egy másik gépet indítottak a Brazíliában rekedt utasokért, hogy tovább folytathassák az utukat Uruguayba. A sérült utasokat pedig a natali repülőtéren látják el.

Nincs jó sorozatban a Boeing

Bár eddig nincs arról hír, hogy az Air Europa járattal történt incidensnek műszaki hiba lett volna az oka, az újabb eset nem tesz jót a Boeing-nek. Múlt héten a vállalat újabb belső embere beszélt arról, hogy a Boeing 787 Dreamliner gépek egyes alkatrészeit nem biztonságosan építették be, aminek végzetes következményei lehetnek. Egy másik Boeing-mérnök, Sam Salehpour korábban szintén arról számolt be, hogy a 787 és 777 járatokon hibákat talált. 

2021-től csaknem két éven át az FAA (Szövetségi Légügyi Hivatal) és a Boeing leállította az új Dreamlinerek szállítását, miközben megvizsgálta a hiányosságokat. A Boeing közölte, hogy változtatásokat hajtott végre a gyártási folyamatában, ezek után újraindult a gyártás. Ennek ellenére az elmúlt években több mint egy tucat belső ember szólalt fel a Boeing ellen. A számuk pedig még inkább megnőtt azóta, hogy idén januárban közvetlenül a felszállás után leszakadt az utastér egyik vészkijáratként is funkcionáló ablaka egy  737 Max repülőgépről, tátongó lyukat hagyva a gép oldalán. 

Az FAA több vizsgálatot is indított a Boeing ellen, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma pedig büntetőeljárást indíthat a cég ellen a folyamatos minőségi és biztonsági hibák miatt.

(Képünkün: Az Air Europa Boeing 787-9 Dreamliner, Madridból Montevideoba tartó járata, amin az erős turbulencia miatt több utas megsérült. A gép a brazíliai Natal repülőterén kényszerleszállást hajtott végbe. A képet a gép egyik utasa, Claudio Fernandez Arbes készítette. Fotó: Claudio FERNANDEZ ARBES / UGC / AFP)

10:22

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.