A spanyol szocialisták megállapodtak Pedro Sánchez kormányfővé választásáról

A spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) megállapodott a Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) függetlenségi párttal Pedro Sánchez kormányfővé választásáról – jelentette be Santos Cerdán, a párt szervezeti titkára Brüsszelben csütörtökön a tárgyalások lezárását követően.

2023. november 9., 14:52

Szerző:

„Történelmi lehetőség ez egy olyan konfliktus megoldására, amelyet csak politikával lehet és kell is megoldani. A nézeteltéréseket csak tárgyalásos úton lehet és kell is feloldani” – fogalmazott a pártok által aláírt, a teljes kormányzati ciklusra vonatkozó politikai megállapodást ismertetve Santos Cerdán.

A dokumentum tartalmazza amnesztiatörvény benyújtását a parlamentnek, amely a 2014-ben megrendezett függetlenségi konzultáció, és a 2017-es, alkotmányellenesnek nyilvánított népszavazás miatt jogi eljárás alá vont személyekre vonatkozik.

(Kiemelt kép: a Katalán függetlenek és a spanyol szélsőjobb aktivistái összecsaptak a spanyol rendőrség központi rendőrőrsénél Barcelonában, a Via Laietanán 2023. november 7-én. Fotó: Albert Llop/NurPhoto via AFP)