Kaszparov: ahhoz, hogy Ukrajna nyerjen, a világnak meg kell szabadulnia a putyini fasizmustól

A volt sakkvilágbajnok, és Vlagyimir Putyin egyik legkeményebb kritikusa, Garri Kaszparov hosszú interjút adott a Válasz Online-nak, ahol elmondta, szerinte hogyan győzhető le az orosz rezsim, mit gondol a háború után megjelenő oroszellenességről és arról is beszélt, mit gondolnak most az oroszok a háborúról.

2022. augusztus 23., 13:04

Szerző:

Európának és Amerikának ki kell mondania, hogy a szankciók nem szűnnek meg, amíg az orosz-ukrán háború tart – többek között erről beszélt Garri Kaszparov a Válasz Online-nak adott exkluzív interjújában. A sakkvilágbajnok 2005 óta politizál, a legutóbbi időkben, a Vlagyimir Putyin által egykor táborba zárt, emigráns ellenzéki, Mihail Hodorkovszkij egykori oligarcha szövetségeseként az orosz elnök és az orosz társadalom egyik legkeményebb kritikusaként tűnt fel.

Az interjúban arról beszélt, hogy „a világnak a putyini fasizmustól kell megszabadulnia” elsősorban ahhoz, hogy Ukrajna legyőzze megszállóit, és megnyerje ellenük a február 24-én indított háborút. Kaszparov keményen kritizálta Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezetőt is, azt állította a lapnak, ő maga úgy érzi, sokkal többre jutott, mint a politikus még úgy is, hogy évek óta be sem tette a lábát Oroszországba.

De beszélt arról is, szerinte teljes mértékben megérdemli az orosz társadalom azt a kollektív gyűlöletet, ami a háború megindítása óta őket nyugaton éri.

Példaként hozta fel azt is, hogy jelenleg az oroszok többségét még az sem érdekli, hogy katonáik ezrei esnek el értelmetlenül a fronton, mivel a halottak főleg a legelmaradottabb és sokszor kisebbségek által lakott környékekről származnak, és a legtöbb orosz családot nem érinti a probléma. Hozzátette, az oroszok nagy része számára ezért ez továbbra is egy „televíziós háború”, amiről ráadásul úgy tudják, hogy biztosan meg fogják nyerni.

A sakkvilágbajnok ezért még azt is megérti, hogy Ukrajnában az orosz nyelvet is betiltották: „Oroszország olyan állapotban van, mint Németország 1943-44 körül. Ukrajna a vérét adja, de ennek árát mindannyian megfizetjük majd – éveken, ha nem évtizedeken át –, mert nőni fog az oroszok elleni gyűlölet. Ukrajna például betiltja az orosz nyelvet. Nem a legjobb reakció, de természetes – hány évtizedig nem játszották Wagnert Izraelben? Semmilyen erkölcsi alapunk nincs panaszkodni az ilyen döntések miatt, még akkor sem, ha jogtalannak gondoljuk őket.”

(Kiemelt kép: Garri Kaszparov. Fotó: Eric Dervaux / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.