Kártérítést fizetnek a tusnádi medvetámadás áldozatának

Három évvel a támadás után sikerült kiperelni a kártérítést a környezetvédelmi minisztériumtól.

2021. október 28., 14:32

Szerző:

A román Környezetvédelmi, Víz- és Erdőügyi Minisztérium három évvel az incidens után fizette ki a kártérítést a tusnádfürdői medvetámadás áldozatának, írja a Székelyhon. Kedden született meg a jogerős ítélet a kártérítési perben. 

„A bírósági eljárás eredményéért nem kellett aggódnia a sértettnek. A szaktárca ugyanis már korábban, a másodfokú tárgyalás befejezése után kifizette a bíróság által megítélt összeget, 15 000 eurót” 

– írja a lap a férfi jogi képviselőjének, Nicolae Daniel Cătinean marosvásárhelyi ügyvédnek a nyilatkozata alapján.

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla által meghozott keddi jogerős ítélet annyiban különbözik a a Hargita Megyei Törvényszék másodfokú, tavaly decemberben hozott döntésétől, hogy ezúttal a területileg illetékes Szent Anna Vadászegyesületet is megnevezték, amelynek a szaktárcával együtt kell törlesztenie a felperes számára a 3264 lej perköltséget és a kártérítés összegét.

Az ügyvéd erről annyit mondott, hogy bár a minisztérium már kifizette a teljes összeget, annak egy részét visszakérheti a vadászegyesülettől. Ez viszont már nem az ügyfele problémája. 

A lap kérdésére a vadászegyesület elnöke, Rafain Zoltán elmondta, szerinte érthetetlen a döntés, mivel a vadászegyesületnek nincs hatásköre a medveállomány szabályozásában, ez a minisztérium felelőssége. Hozzátette: amennyiben a szaktárca pénzt akar az egyesülettől, akkor perelje be őket.

(Kiemelt kép: Arthur, a legnagyobb román medve. Fotó: Agent Green NGO via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.