Karácsonykor sem enyhít Szlovákia a korlátozásokon

Január 3-a után nyithatnak az éttermek. 

2021. december 24., 16:01

Szerző:

Szlovákiában enyhül a járványhullám, pillanatnyilag kevesebb mint háromezer Covid-fertőzött páciens igényel kórházi ellátást – tájékoztatta az Infostart Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének igazgatója.

A szlovák egészségügyi intézményekbe továbbra is napi szinten 200-250 koronavírus-fertőzött beteget vesznek fel, a kórházba kerülők, több mint 80 százaléka oltatlan. A vakcina első adagját Szlovákia lakosságának több mint fele már felvette. A felnőtt lakosság körében az átoltottság mértéke eléri a 60 százalékot. A halálozások száma nem csökken viszont az új regisztrál fertőzöttekké igen. Szlovákiában jelenleg hét embernél mutatták ki az omikront. 

Azokat pedig, akik egészségügyi okból kifolyólag nem oltathatják be magukat, az úgynevezett OP-csoportba, azaz az oltottak és gyógyultak kategóriába fogják sorolni. Az oltás alóli kivételt igazoló, QR-kóddal ellátott tanúsítvány mellett fel kell majd mutatniuk egy negatív tesztet is. A PCR-szűrővizsgálat számukra ingyenes lesz – írja az Infostart

A szlovák kormány fontolóra vette, hogy csak azok előtt nyitja meg az éttermek és szórakozóhelyek kapuit, akik teljesen oltottak, vagy átesetek a betegségen. Ez az intézkedés vonatkozhat az éttermekre is, amelyek a tervek szerint január 3-án nyithatnak meg újra, de csak a szigorú higiéniai előírások betartása mellett, 50 százalékos kapacitással.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)