Kambodzsában börtön jár azért, ha valaki fertőzöttként nem megy orvoshoz

Öt évre is leültethetik az orvoskerülő fertőzöttet, de akiről bebizonyosodik, hogy mást is megfertőzött, 10 évet is kaphat.

2021. április 12., 12:54

Szerző:

Akár öt év börtönt is kaphatnak ezentúl Kambodzsában azok az igazolt koronavírus-fertőzöttek, akik nem fordulnak orvoshoz – tette közzé a közösségi médiában az ország igazságügyi minisztériumának egyik munkatársa.

A rendelkezés értelmében az orvosi kezelés elől elrejtőző fertőzöttek egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók, és amennyiben bebizonyosodik, hogy megfertőztek másokat, az tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A hatóságok jelenleg több tucat embert keresnek, akiknek azt követően veszett nyoma, hogy pozitív lett a koronavírustesztjük.

A hét végén elfogadott járványügyi intézkedések keretében a fővárosban két hétre betiltják az alkoholos italok árusítását, valamint az éttermek erre az időre csak elvitelre nyithatnak ki. Kötelezővé teszik ezen kívül a közalkalmazottak és a fegyveres erők tagjainak a vírus elleni oltását is. A 16,5 millió lakosú délkelet-ázsiai országban a hét végéig egymillió oltást adtak be, az egymilliomodik beoltott 1250 dolláros (374 627 forint) jutalmat kapott Hun Sen miniszterelnöktől.

Kambodzsában a járványnak eddig több mint 4000 igazolt fertőzöttje, a vírus okozta Covid-19-nek pedig 30 regisztrált halálos áldozata van.

(Kiemelt kép: Rendőrök őrt állnak a kambodzsai Phnom Penh utcáján 2021. április 10-én, miután a város bizonyos részeit a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében lezárták. Fotó: EPA | Mak Remissa)