Joe Biden: Véget ért a leghosszabb amerikai háború

Az Iszlám Államnak azt üzente: még nem végeztünk.

2021. szeptember 1., 07:31

Szerző:

Az Egyesült Államok hétfő este véget vetett a 20 éve tartó afganisztáni háborúnak, ezzel befejeződött az amerikai történelem leghosszabb háborúja – jelentette be kedden a Fehér Házban elmondott beszédében Joe Biden amerikai elnök. „Végrehajtottuk a történelem egyik legnagyobb, légihídon történő evakuációját, több mint 120 ezer embert mentettünk ki és helyeztünk biztonságba” – mondta.

A mentőmissziót rendkívül sikeresnek tartja a demokrata párti elnök, amely véleménye szerint nem sikerülhetett volna a katonák, diplomaták és a hírszerzés áldozatos munkája nélkül. Azzal kapcsolatban, hogy továbbra is sok amerikai tartózkodik Afganisztánban, Joe Biden megjegyezte: március óta minden ott lévő amerikainak felajánlották, hogy hazahozzák őket, mégis 100-200-an a maradás mellett döntöttek. Elmondása szerint a művelet során több mint 5500 amerikait menekítettek ki Afganisztánból, valamint ezer afgán fordítót és tolmácsot. 

A regnáló amerikai elnök hangot adott véleményének, miszerint nem ért egyet a kivonulást bírálókkal, továbbá kijelentette: minden döntéséért vállalja a felelősséget. Biden arról is beszélt, hogy bár az Egyesült Államok kivonta csapatait Afganisztánból, törekedni fog arra, hogy a tálibok teljesítsék kötelezettségvállalásaikat, beleértve a távozás lehetőségének biztosítását azok számára, akik el akarják hagyni az országot. Beszédében továbbá ígéretet tett, hogy az Egyesült Államok folytatja a terrorizmus elleni küzdelmet, de Amerika „ott üldözi a terrorizmust, ahol ma van, nem pedig ahol húsz évvel ezelőtt volt.” Az Iszlám Állam terrorszervezetnek azt üzente: még nem végeztünk.

Biden egyúttal megemlékezett az afganisztáni személyi veszteségekről is, amelyeket az elmúlt 20 évben könyvelhettek el, valamint a múlt héten történt terrortámadás áldozatairól. „800 ezer amerikai szolgált Afganisztánban, 20 744 amerikai katona sebesült meg, és az amerikai haderő 2461 tagja vesztette életét, 13-an ezen a héten. Nem vagyok hajlandó egy újabb évtizednyi hadviselést elkezdeni Afganisztánban” – mondta az elnök. Sajtóértesülések szerint több tucat nyugalmazott tábornok és admirális lemondásra szólította fel Lloyd Austin védelmi minisztert és Mark Milley tábornokot, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét "gondatlansággal" vádolva őket az Egyesült Államok "katasztrofális" afganisztáni katonai kivonulásával kapcsolatban.

(Kiemelt kép: Joe Biden a Fehér Házban 2021. február 16-án Washingtonban. Fotó: Official White House Photo by Lawrence Jackson)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.