Negyedik hullám: Joe Biden gyorsteszteket javasol az amerikaiaknak

Habár azok sok helyen elfogytak.

2021. szeptember 21., 19:54

Szerző:

Joe Biden amerikai elnök további több millió otthoni gyorsteszt felhasználását javasolja az amerikai állampolgároknak a koronavírus-járvány negyedik, a kórházakat ismét túlterhelő és az iskolai osztályteremeket bezárással fenyegető hullámának megfékezésére – írta meg az AP.

A hírügynökség ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a gyorstesztek az ország számos tagállamában eltűntek a gyógyszertárak polcairól, és hetekbe telhet a gyártás felgyorsítása, miután nyáron visszaesett a kereslet irántuk. A teszthiány újra látványosan ráirányította a közvélemény figyelmét arra, hogy az Egyesült Államoknak még mindig nem sikerült hatékonyan megoldania a koronavírus-tesztek felhalmozását, és azt sem, hogy olyan logisztikai-kiszállítási rendszert hozzanak létre, amelyre egy váratlan iskolai, munkahelyi vagy közösségi járványkitörésnél van szükség.

A szakértők szerint a késő tavaszi biztató fertőzöttségi adatokból sokan téves következtetést vontak le a gyorstesztek csökkenő szerepére és arra nézve, hogy a javuló esetszámok, az emelkedő átoltottsági adatok és az egészségügyi szakemberek iránymutatásai alapján a beoltott emberek már nagyrészt kihagyhatják a további teszteléseket. Az illetékes tisztségviselők azonban nemrégiben megcáfolták és visszavonták ezt a vírus delta változatának gyors terjedése, valamint a megnövekedett esetszámok és halálozások miatt.

A gyorstesztek előnye, hogy bárhol elvégezhetők, és 20 perc alatt megvan az eredményük, de a legtöbb amerikai iskolai tesztelési program még mindig a laboratóriumokban feldolgozott tesztekre épül, amelyeknek az eredménye 1-2 nap alatt érkezik meg. Biden elnök egy korábbi szeptemberi beszédében jelentette be új intézkedéseket tartalmazó oltási programját.

Ennek részeként az amerikai kormányzat 280 millió otthoni gyorstesztet fog vásárolni, és felszólította az amerikai közoktatási intézményeket, hogy indítsanak rendszeres iskolai tesztelési programokat. Hozzátette, hogy a szövetségi kormány a védelmi gyártási törvény (Defense Production Act) alapján biztosítani fogja, hogy a gyorsteszteket gyártó vállalatoknak minden nyersanyag a rendelkezésére álljon.

(Kiemelt kép: Joe Biden részt vesz egy konferenciabeszélgetésen a hóvihar által érintett területek kormányzóival az Ovális Irodában, 2021. február 16-án, Washingtonban. Hivatalos Fehér Ház Fotó: Lawrence Jackson)