Joe Biden nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnának

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.

2023. január 31., 15:30

Szerző:

Volodimir Zelenszkij és Ukrajna vezető katonai tisztségviselői már régóta sürgetik szövetségeseiket, hogy korszerű harci repülőgépekkel támogassák az ország légtere feletti ellenőrzés megszerzését a háborúban – írja a BBC. Szerintük nem kellene tabuként kezelni az ilyen jellegű segítségnyújtást, de az Egyesült Államok és partnerei attól tartanak, hogy a vadászgépek küldése további eszkalációhoz vezetne a nukleáris fegyverekkel felszerelt Oroszországgal. Joe Biden többször is visszautasította Ukrajna vadászgépekre beszerzésére vonatkozó kérését, és helyette a más területeken nyújtott katonai támogatásra fókuszált. Igaz, a harckocsikat illetően korábban más állásponton volt, a múlt héten az Egyesült Államok bejelentette, hogy 31 darab Abrams harckocsit szállít Kijevnek. Hasonló ígéretekkel csatlakozott ehhez az Egyesült Királyság és Németország is.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője kedden ugyanakkor azt mondta, hogy nincs tudomása arról, hogy Ukrajna hivatalosan repülőgépeket kért volna az Egyesült Királyságtól. „Az Egyesült Királyság Typhoon és F-35 típusú repülőgépei rendkívül kifinomultak, és hónapokig tart, amíg megtanulják az irányítását. Tekintettel erre úgy véljük, hogy nem célszerű ezeket a repülőgépeket Ukrajnába küldeni” – tette hozzá a szóvivő, majd kiemelte: Sunak intenzív megbeszéléseket folytatott katonai tanácsadókkal, és a következtetés az, hogy egy tartós, kimerítő háború nem lenne előnyös Ukrajnának Oroszország számbeli előnyével szemben.

A vadászgépekkel kapcsolatban a német kancellár azt mondta, hogy kissé komolytannak tűnik más katonai segélyek küldéséről tárgyalni, amikor Németország éppen most kötelezte el magát a Leopard 2 harckocsik küldésére. Olaf Scholz a Tagesspiel című német lapnak kiemelte: a NATO katonai szövetség nem áll háborúban Oroszországgal és „nem is engedne meg ilyen eszkalációt.”

Emmanual Macron francia elnök hétfőn viszont a katonai segítségre utalva azt mondta, hogy „definíció szerint semmi sincs kizárva,” de ő sem akarná, hogy tovább fokozódjon a helyzet, és Franciaország önvédelmi képességei sem korlátozódhatnak. Lengyelország sem zárta ki, hogy F-16-osokat küldjön Ukrajnának, azonban ők sem kerülnék meg a NATO-t ebben a kérdésben. 

Az amerikai gyártmányú F-16-osok jelentős előrelépést jelentenének a jelenleg Ukrajnában használt szovjet korabeli harci repülőgépekhez – többnyire MiG-ekhez – képest, amelyeket még azelőtt gyártottak, hogy az ország 1991-ben kikiáltotta a Szovjetuniótól való függetlenségét. Az F-16-os célzóképessége lehetővé tenné Ukrajna számára, hogy minden időjárási körülmények között és éjszaka is nagyobb pontossággal támadhassa az orosz erőket. Moszkva többször is azzal vádolta a NATO-t, hogy megbízott agresszor, és arra figyelmeztetett, hogy a további eszkaláció nukleáris háborút válthat ki..

(Kiemelt képünk: Joe Biden amerikai elnök a néhai Martin Luther King amerikai baptista tiszteletesről és Nobel-békedíjas fekete polgárjogi vezetőről megemlékező istentiszteleten az atlantai Ebenezer baptista templomban 2023. január 15-én. Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)