Az amerikai elnök „egy sor jó megbeszélést” folytatott a szaúdi vezetéssel

A 2018-ban meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki szaúdi újságíró ügye is szóba került a Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel folytatott megbeszélésen – közölte pénteken Joe Biden amerikai elnök a szaúd-arábiai Dzsidda városában tett látogatásán.

2022. július 16., 07:05

Szerző:

Biden szerint a trónörökös visszautasított minden felelősséget a történtekkel kapcsolatban. „Lényegében azt mondta, hogy személyesen nem terheli felelősség. Jeleztem neki, hogy szerintem viszont igen” – mondta.

A szaúdi monarchia kritikusaként ismert, Egyesült Államokban élő Hasogdzsit 2018-ban Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán ölte meg egy halálbrigád. Az amerikai hírszerzés szerint valószínűleg a trónörökös rendelhette el Hasogdzsi halálát, amit Mohamed bin Szalmán tagad.

Az amerikai elnök mindemellett közölte, „egy sor jó megbeszélést” folytatott a szaúdi vezetéssel jelentős előrelépést elérve biztonsági és gazdasági kérdésekben, de az emberi jogok ügye szintén fontos szerepet élvezett.

Világossá tettem, hogy ez utóbbi kérdés létfontosságú számomra és az Egyesült Államok számára is – mondta az amerikai elnök sajtótájékoztatóján.

A megbeszéléseket követően közzétett nyilatkozatban az Egyesült Államok üdvözölte az OPEC+ korábban bejelentett termelés növelését. Az OPEC+ néven ismert informális együttműködés a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjait, valamint Oroszország vezetésével a szervezeten kívüli nagy olajtermelőket tömöríti.

A bejelentések között szerepelt azt is, hogy kivonják az amerikai és más országokból származó békefenntartókat a Szaúd-Arábiának Egyiptomtól átengedett Tiran-szigetről, ahol egy 1978-as egyezmény keretében állomásoztak. Az Akabai-öböl bejáratánál található Tiran stratégiai jelentőségét az adja, hogy Eilat izraeli kikötőjéből a Vörös-tengerre kivezető egyetlen útvonalon fekszik.

(Kiemelt kép: Joe Biden és Mohamed bin Szalmán, Szaúd-Arábia koronahercege, Jeddah-ban, Szaúd-Arábiában. Fotó: Anadolu Agency/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.