Joe Biden: a szövetségeseink nem kérdőjelezik meg a hitelességünket

Azt mondta, minden hazatérni akaró, Afganisztánban rekedt amerikai állampolgárt kimenekítenek.

2021. augusztus 20., 20:58

Szerző:

A több ezer polgári személy Kabulból történő kimenekítésének nehezek a feltételei, és a repülőtéri káosz ellenére az Egyesült Államok szövetségesei nem kérdőjelezik meg Washington hitelességét – mondta pénteki sajtótájékoztatóján az amerikai elnök, aki hozzátette, hogy erről NATO-beli szövetségeseivel való tárgyalásán győződött meg, írja az MTI.

Joe Biden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján megígérte, hogy minden hazatérni akaró, Afganisztánban rekedt amerikai állampolgárt kimenekítenek. Azt is hozzátette, hogy megfontolja amerikai katonák bevetését a kabuli repülőtérről történő evakuálás elősegítésére. Az elnök hozzátette, nincs jele annak, hogy a tálibok akadályoznák az amerikaiak eljutását a repülőtérre. „Nem ígérhetem meg előre, mi lesz a mentési művelet végső kimenetele” – mondta Joe Biden, aki bejelentette, hogy augusztus 14. óta 13 ezer embert evakuáltak Afganisztánból.

 

 

(Kiemelt kép: illusztráció: A francia légierő C130-as teherszállító repülőgépével evakuálnak a kabuli nemzetközi repülőtéren, Afganisztánban, 2021. augusztus 19-én. Fotó: EyePress/AFP))

18:31

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

17:21

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

16:59

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.