Januárig fájhat a feje az oroszoknak a szankciók miatt

Az EU 2023 januárjáig meghosszabbítja az orosz szankciókat.

2022. július 26., 14:08

Szerző:

Az Európai Unió úgy döntött, hogy további hat hónappal, 2023. január végéig meghosszabbítja az Oroszországgal szembeni szankciókat – írja a Guardian

Az uniós energiaügyi miniszterek által hozott formális döntés azokra a szankciókra vonatkozik, amelyeket először 2014-ben vezettek be, és amelyeket Oroszország idén februári ukrajnai inváziója után jelentősen kibővítettek. A miniszterek jóváhagyták azt az európai törvénytervezetet, amelynek célja, hogy augusztustól márciusig 15%-kal csökkentse a gáz iránti keresletet. Az új jogszabály önkéntes nemzeti lépéseket ír elő a gázfogyasztás csökkentésére, és ha ezek nem hoznak elégséges megtakarítást, akkor a 27 tagú blokkban kötelező lépéseket indítanak el.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a lépést, mondván, hogy „az EU döntő lépést tett, hogy szembeszálljon a Putyin által fenyegető teljes gázszünettel”

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz az ENSZ főtitkárával folytatott megbeszélésen a moszkvai Kremlben 2022. április 26-án. Fotó: Vlagyimir ASTAPKOVICS / SPUTNIK / AFP)