IDF: évtizedek óta először harcolunk Gáza szívében

Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka azt mondja, csapataik minden órában alagutakat tárnak fel és fegyvereseket ölnek meg, eközben a Hamász szintén azt állítja, hogy fegyvereseik súlyos veszteségeket okoznak az izraeli hadseregnek.

2023. november 7., 19:07

Szerző:

Izrael kedden közölte, hogy katonai erői mélyen benyomultak Gáza városába – írta a Reuters. A lakosok szerint tankok állomásoznak a város szélén, hogy bármelyik pillanatban megrohamozzák Gáza belvárosát.

„Évtizedek óta először harcol az IDF Gáza szívében. A terrorizmus középpontjában" – mondta Yaron Finkelman vezérőrnagy, az Izraeli Védelmi Erők déli parancsnokságának parancsnoka újságíróknak a gázai határ közelében. 

„Minden nap és minden órában fegyvereseket ölünk meg, alagutakat tárunk fel, fegyvereket semmisítünk meg, és továbbhaladunk az ellenséges központok felé" – fogalmazott.

Izrael már korábban bejelentette, hogy körülvette Gázát, ahol az övezet 2,3 milliós lakosságának körülbelül egyharmada él, és hamarosan megtámadja azt. A cél, hogy likvidálja a Hamász harcosait, akik egy hónappal ezelőtt a határon túli izraeli városokat támadtak meg.

A Reuters szerint a helyszínen semmi nem utalt arra, hogy az izraeli erők tömegesen nyomultak volna beljebb a városba, de a hadsereg szóvivője, Richard Hecht azt mondta, a bekerítő csapatok rajtaütéseket hajtanak végre. Arra a kérdésre, hogy hol történtek ilyen razziák, azt mondta: "Nem adhatok információt arról, hogy miként lépünk fel a Gázai övezeten belül, de jó irányba haladunk, csak ezt tudom mondani."

A Hamász katonai szárnya eközben azt közölte, hogy harcosai súlyos veszteségeket és károkat okoznak az előrenyomuló izraeli erőknek. 

A Reuters, ahogy más külföldi hírforrások is arra figyelmeztetik az olvasókat, hogy egyik fél harctéri állításait sem lehetett ellenőrizni.

(Kiemelt kép: Ali Jadallah / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)