Megölték az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik magas rangú tagját

Az izraeli hadsereg közlése alapján megölték Váil Abu Fanúnt, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik magas rangú tagját a gázai övezetben.

2024. január 19., 14:44

Szerző:

Fanún feltehetően az Iszlám Dzsihád propagandaegységének helyettes vezetője volt, és légicsapás végzett vele csütörtökön - közölte az IDF híradása alapján az Infostart.

Az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet a Közel-Kelet egyik legradikálisabb militáns csoportja tartják, amelynek tagjai a Gázai övezetből rendszeresen lőnek ki rakétákat Izraelre.

A The TImes of Israel szerint  az IDF  Váil Abu Fanúnt tette felelőssé  a terrorcsoport videóinak közzétételéért, beleértve azokat a videókat, melyekben látszik, hogy rakétákat lőnek Izraelre, valamint a túszokról készült propagandavideókért is.  Abu Fanún korábban más vezető beosztásokat is betöltött az Iszlám Dzsihádban, köztük Khalil Bahtini, a terrorcsoport észak-gázai parancsnokának asszisztenseként is tevékenykedett.

A Világgazdaság arról számol be, hogy eközben a Gázai övezet középső részén az IDF szerint a 179. dandár tartalékosai fegyverraktárat találtak egy épületben, miután rakétákat lőttek a térségből érkező csapatokra. Gáza északi részén az izraeli 5. dandár tartalékosai felvették a harcot a Hamász fegyvereseivel és meg is ölték őket összecsapás során. Az akcióban tankokat és légicsapásokat is bevetettek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt a kijelentést tette, hogy Izrael már megsemmisítette a Hamász harcoló alakulatainak mintegy kétharmadát, a teljes gázai győzelem után pedig a másik izraeli palesztin terület, Ciszjordánia felett is teljesen át kell vennie a katonai ellenőrzést. Netanjahu ígéretet tett arra, hogy a harcok addig folytatódnak, amíg a Hamász vereséget nem szenved, és a gázai túszok ki nem szabadulnak.

 

Mint ismert Izrael már korábban likvidálta az Iszlám Dzsihád három vezetőjét. A szervezet a második legerősebb fegyveres csoport a Gázai övezetben, amelyet a szintén iszlamista Hamász irányít. Akkor Tárik Szelmi, az Iszlám Dzsihád szóvivője megtorlást ígért.

Az akciókat a  Sin Bet belbiztonsági szolgálattal együttműködve hajtott végre az izraeli hadsereg.

Hamász vezetőket likvidáltak

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az IDF bejelentette, hogy meggyilkolták Bilal Nofalt, a Hamász parancsnokát a Gázai övezetben, aki a terrorszervezet elleni kémkedéssel gyanúsítottak kihallgatását irányította. Emellett megsemmisítették az övezetben azt a rakétakilövő állást, ahonnan kedden rakéták tucatjait indították a Gázához közeli izraeli Netivot ellen.

Két, egy 32 és egy 34 éves tartalékos katona vesztette életét a háború 102. napján a Gázai övezet északi részén folytatott harcokban. Ezzel 192-re nőtt az októbér végén kezdődött gázai szárazföldi hadműveletben elesett izraeli katonák száma. Mellettük két katona súlyosan megsebesült az elmúlt napon.

Szerdán 103. napjába lépett Izrael háborúja a Gázai övezet iszlamista szervezetei ellen, amely a Hamász október 7-i, az övezettel szomszédos izraeli települések elleni terrortámadása nyomán indult.

(Kiemelt képünk forrása az IDF X oldala.)

16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.