Kitört a háború!

A palesztin fegyveresek meglepetésszerű légi és szárazföldi támadást indítanak Gázából. Netanjahu szerint Izrael „háborúban áll”.

2023. október 7., 13:56

Szerző:

Izrael miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu szombaton kijelentette, hogy az ország „háborúban áll”, miután a gázai palesztin fegyveresek halálos rakétákat lőttek ki, és fegyvereseket küldtek izraeli területre.

Az izraeli mentőszolgálat szerint a kora reggeli, meglepetésszerű támadásban legalább 22-en meghaltak és több mint 250-en megsérültek. A támadást az 1973-as háború 50. évfordulójára időzítették, amikor az arab államok megsemmisítették Izraelt Jom Kippur napján, a zsidó naptár legszentebb napján.

Mohammed Deif, a Hamász katonai parancsnoka „Al-Aksza vihar”-nak nevezte a hadműveletet, amelyben azt állította, hogy 5000 rakétával célozták meg az ellenséges állásokat és repülőtereket, továbbá, hogy a támadás válasz volt nők elleni támadásokra, a jeruzsálemi al-Aksza mecset meggyalázására és Gáza folyamatos ostromára – írja a CNN.

Válaszul az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy csapást mért a Hamász számos gázai célpontja ellen, és több ezer tartalékost hívott be.

Richard Hecht alezredes a védelmi erők szóvivője beszámolt arról, hogy a harcok jelenleg is, legalább fél tucat helyszínen folynak, köztük több faluban, két katonai támaszponton és több határátkelőnél.

„Izraeli állampolgárai, háborúban állunk. Nem hadműveletben, hanem háborúban”

– jelentette be Netanjahu egy videóüzenetben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Izraeli zászló lóg egy izraeli harckocsi rozsdás maradványain az 1973-as arab-izraeli háború emlékművénél, a szíriai határ közelében lévő dombon, az Izrael által elcsatolt Golán-fennsíkon 2023. április 25-én. Avigdor Kahalani, az 1973-as arab-izraeli háborúban a szíriai fronton vívott tankcsaták kitüntetett izraeli veteránja úgy emlékszik vissza a konfliktusra, hogy annak súlyos áldozatai ellenére pofonként érte Izraelt, amelyre nagy szüksége volt. Az Egyiptom és Szíria október 6-i kettős támadása váratlanul érte Izraelt a zsidó naptár legszentebb napján – Jom Kipur, az engesztelés napja –, amikor a nemzet gyakorlatilag megállt. JALAA MAREY / AFP)

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte vasárnap a Kreml.

2024. május 5., 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).