Izrael beindítja a Vaskard-műveletet

Az izraeli véderő megkezdte több tízezer tartalékos behívását, amit megnehezít a szombat, miként az 1973-as háború idején is. A szárazföldi inváziót megelőzően légicsapásokat mérnek a Hamász stratégiailag fontos állásaira és központjaira. 

2023. október 7., 15:12

Szerző:

Életbe lép a „Vaskard-művelet”, amely összetett ellencsapások sorozatának előre kidolgozott terve egy gázai agresszió esetén, megcélozva a Hamász parancsnoki központjait, fegyverraktárait és rakétakilövő ütegeit – írja az Euronews.

A nap folyamán és holnap F-35 és F-16 vadászbombázók sorozatos csapásai várhatók gázai célpontok ellen.

Egy szárazföldi invázió megkezdése legalább egy hetes előkészületet igényel.

(Kiemelt képünk: Füst száll Gáza felett 2023. október 7-én, az izraeli légicsapások után. A palesztin fegyveresek háborút kezdtek Izrael ellen - jelentette ki az ország védelmi minisztere október 7-én, miután rakétacsapásokat érték Izraelt, és a palesztin enklávéból fegyveresek szivárogtak be az országba, támadásokat indítva a lakosság ellen. Fotó: MAHMUD HAMS / AFP)

09:41

Joe Biden bejelentette, hogy bár készült a második ciklusára, de visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a jelenlegi feladataira koncentrál. Így nagy eséllyel a demokraták Kamala Harris jelenlegi alelnök mögé sorakozhatnak fel, aki előtt azonban még nagy út áll a jelöltségig. Mindeközben a világ vezetői sorban reagálnak Joe Biden döntésére.