Nagy-Britannia szerint népirtás volt amit az Iszlám Állam a jezidekkel csinált

Népirtásnak ismerte el kedden Nagy-Britannia az iraki jezid kisebbség ellen 2014-ben elkövetett tömeggyilkosságokat.

 

2023. augusztus 1., 16:46

Szerző:

Az Iszlám Állam 2014 augusztusában foglalta el az Irak északnyugati részén fekvő és az egyistenhívő, kurd nemzetiségű jezidek történelmi lakóhelyének számító Szindzsár (Singál)-hegységből.

A szunnita szélsőségesek az általuk sátánimádónak tartott jezidek közül a férfiakat az esetek többségében meggyilkolták, a nőket megerőszakolták, megkínozták és eladták szexrabszolgának. Az elrabolt gyerekeket később gyilkolásra képezték ki. A terroristákat a Szindzsárból később kiűző kurd és iraki csapatok számos tömegsírra bukkantak.

A brit külügymisztérium közleményét jegyző Tariq Ahmad államtitkár a gyilkosságok közelgő kilencedik évfordulója alkalmából közölte: „az Iszlám Állam által elkövetett erőszakos cselekmények nagyon súlyos, máig ható szenvedést okoztak a jezid népnek”.

Nagy-Britannia eddig a zsidó holokausztot, a ruandai, a srebrenicai és a kambodzsai tömeges gyilkosságokat ismerte el népirtásként.

A jezidik tömeges meggyilkolását Németország minősítette elsőként népirtásnak 2021. november 30-án. A német állásfoglalást történelmi léptékű döntésnek minősítették a jogvédő szervezetek, és azóta számos ország parlamentje és több nemzetközi szervezet fogadott el hasonló nyilatkozatot.

(Kiemelt kép: menekült jezidek tábora az iraki Duhok tartomány Khanke régiójában 2022. május 5-én. Fotó: Stringer / Anadolu Ügynökség via AFP)