Ismét működésbe lépett a Szinabung vulkán Indonéziában

A belőle felszálló füst- és hamuoszlop az indonéziai földtani és vulkanológiai intézet szerint körülbelül 1000 méter magas.

2021. április 26., 07:29

Szerző:

Ismét kitört a Szinabung vulkán Indonéziában hétfőre virradóra, a belőle felszálló füst- és hamuoszlop az indonéziai földtani és vulkanológiai intézet közlése szerint körülbelül 1000 méter magas – írja az MTI.

Az Észak-Szumátrán található, 2600 méter magas vulkán körzetében élőket arra kérték, hogy a füstfelhő miatt hordjanak maszkot, és kerüljék el a hegyből eredő folyókat. 

A Szinabung négy évszázadon át szunnyadt, mielőtt 2010-ben újra kitört, két ember halálát okozva. Egy másik, 2014-es kitörésében 16-an vesztették életüket, 2016-ban pedig heten. Az elmúlt években több mint 30 ezren kényszerültek a környékén lévő otthonuk elhagyására. A vulkán egyike a 120 aktív tűzhányónak Indonéziában, amely a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik. Ennek mentén különösen sok vulkán helyezkedik el, és gyakoriak a földrengések.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA-ANSA | Orietta Scardino)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.